Gott nytt 2012





Foto: Karin / bevemyrs blogg

GOTT NYTT ÅR ALLESAMMANS!!!

De senaste ca 20 åren har jag firat in det nya året med samma goda vänner. I år var inget undantag, vi åt gourmetiskt, skålade, skickade i väg nästan magiskt vackra Khom loy-lyktor och pratade oss sömniga långt in på småtimmarna.

Jag kände mig fotosugen och passade på att ta några kort under kvällen.




Glitter hör nyårsfirandet till.


Kökshunden var förstås med och lyste upp i mörkret.



Men vad åt vi då? Jo, vi hjälps alltid åt med maten och i år slog vi till med huvudingredienser som  pilgrimsmusslor, oxfilé och glass.


Gooooda pilgrimsmusslor frästes i en duktigt het panna.




Förrätten- Pilgrimsmusslor, mandelpotatissoppa, baconfräs, rom, ceme fraiche, rödlök och smörstekta brödbitar.


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Mandelpotatissoppa:

1/2 silverlök
ca 5 st mandelpotatisar
3 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
lite honung
salt
peppar
smör till stekning

Gör så här: Hacka löken och fräs den i lite smör och honung. Lägg i potatisen och häll på grönsaksbuljong och vin. Låt allt sjuda i 15-20 minuter (tills potatisen är mjuk). Mixa potatisen slät och häll på grädden, smaka av med salt och peppar.

_______________________________________________________________________________________________

Pilgrimsmusslor:

8-10 pilgrimsmusslor
smör
salt
peppar

Gör så här: Stek musslorna hastigt i smör i het panna. Salta och peppra.

_______________________________________________________________________________________________

Smörstekta brödbitar med rom, cremef raiche, bacon och rödlök:

Formfranska
1 burk stenbitsrom
1 burk cremefraiche
1 paket bacon
1/2 rödlök, finhackad
smör


Gör så här: Skär baconet i små bitar och stek dem knapriga. Skär bort kanterna på bröden och stek dem i lite smör i en stekpanna. Lägg upp lite stenbitsrom, creme fraiche och rödlök på varje brödbit och servera tillsammans med bacon, mandelpotatissoppa (toppa med lite hackad gräslök) och pilgrimsmusslor.

_______________________________________________________________________________________________



Huvudrätt- Dubbelmarinerad oxfilé, ostbakad potatis och kantarellsås.


Alla mina rekommendationer för den här varianten av oxfilé, otroligt gott!!! I god kombination med ostpotatisen är det dessutom perfekt då det går att förbereda allt och bara värma på straxt innan det är dags att äta.

______________________________________________________________________________________________

Oxfilèn

Ingredienser:

ca 1 kg oxfilé

Marinad 1
3 msk soja
2 msk Hoisinsås
1 tsk salt
3 msk majsolja
2 tsk strösocker

Marinad 2
3/4 dl vitvinsvinäger
3/4 dl vatten
3 dl majsolja
1 1/2 tsk salt
3/4 tsk grovmald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, pressade
i kruka timjan, finhackad

Gör så här: Putsa filén och blanda marinad 1. Häll marinaden i en plastpåse och lägg ner filén i den, knyt om och låt påsen ligga i kylskåpet ca ett dygn. Plocka upp filén, stick in en stektermometer i mitten och grilla den i ca 175 grader tills köttet har fått en innetemperatur av 63-65 grader. Skär filén i 1-2 cm-tjocka skivor, blanda marinad 2 och lägg ner köttskivorna i den. Låt köttet ligga i marinaden i minst 4 timmar. Tag upp skivorna strax innan servering, lägg dem i en ugnsfast form och värm dem en kort stund i ugnen (175 grader), föredrar du så kan du även servera oxfilén kall.

______________________________________________________________________________________________

Ostbakade potatisar:

8-12 potatisar (eller så många du tror går åt)
2 dl riven ost, använd någon variant med mycket smak (själv använde jag en god whiskeycheddar)
ca 100 g smör

Gör så här: Skölj potatisarna och stick sedan några gånger med en gaffel i varje potatis. Baka dem i ca 200 grader i 40-60 minuter (beroende på storlek), känn efter med en gaffel så att de är mjuka invändigt när du tar ut dem. Skär ett kryss i varje potatis och gröp sedan försiktigt ut innehållet. Blanda potatisgröpet med ost och smör, vispa ev försiktigt med en elvisp (det ska inte bli mos utan bara blandas). Klicka tillbaka ost/smör/potatisblandningen i potatisskalen. Sätll kallt om du inte skall servera genast. En lagom stund innan potatisarna skall ätas värmer du dem i ugnen i ca 200 grader tills potatisen fått fin färg.

_______________________________________________________________________________________________

Kantarellsås:

Lite av marinad 2 som köttet legat i
kantareller
5 dl vispgrädde
1 köttbuljong
1/2 citron, saften
salt
peppar

Gör så här: Frös lite av marinaden i en kastrull, blanda ner svampen och fräs den en aning. Rör i grädde och köttbuljong. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Låt allt puttra ihop.



Dessert- Chokladparfait med hallonsorbé

Hallonsorbe:

5 dl hallon
3 dl vatten
2 msk socker

3 st äggvitor
3 msk socker

Gör så här: Koka upp hallon, vatten och socker. Mixa med stavmixer och sila sedan i en finmaskig sil för att ta bort ev. kärnor. Vispa äggvitor till hårt skum, rör i sockret och blanda sedan försiktigt med hallonröran. Ställ in sorben i frysen rör med jämna mellanrum (minst var 45:e minut), när glassen är fryst kan du fördela den i glas och hälla på lager 2.


_______________________________________________________________________________________________

Chokladparfait:

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 st äggulor
3/4 dl florsocker
100 g mörk choklad

Gör så här: Vispa grädden relativt fast i en bunke, i en annan skål vispar du äggulor och florsocker. Hacka chokladen och smält den försiktigt i mikron. Vänd ner chokladsåsen i äggsmeten och rör sedan försiktigt ner grädden. Häll i glas över hallonsorben och frys sedan under några timmar.



Lillungen somnade i soffan utslagen av allt nyårsståhej.


Vid tolvslaget klättrade vi ut på takterrasen och skickade iväg några vackra Khom loy-lyktor. Vi var inte ensamma utan luften fullkomligt uppfylldes av alla lyktor som Söderköpingsborna skickade iväg. Magiskt!!!



Tolvslagsfika- Spröda rånkorgar fyllda med kolaglass, hallon, mango och chokladsås.

Ingredienser till rånkorgarna:

1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl vatten
100 g smör, smält

Gör så här: Blanda allt och grädda till rån i ett rånjärn och forma till skålar över ett upp och nervänt glas.

Ingredienser till chokladsåsen:

25 g smör
3/4 dl mjölk
1/2 dl socker
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt allt småkoka i ca 10 minuter. Servera till glass och bär.


Grannarna bjöd inte bara på vackra lyktor utan luften fylldes även av sprakande fyrverkerier.


GOTT NYTT ÅR SOM SAGT!!!

Kommentarer
Postat av: vicky

Gott nytt år!!!

2012-01-02 @ 06:57:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen