Jag har sagt det förut och det tål att upprepas
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag har sagt det förut och det tål att upprepas. Rykande färskt, hembakat bröd är bland det godaste som finns på denna jord.
Jag har turen att ha två bröder som båda tycker om att utmana spisen och ugnen i jakten efter nya stordåd i köket. I lördags kom den ena över med en alldeles nybakad, pinfärsk havrelimpa. Glada, överraskade och för att riktigt njuta plockade vi fram mjölk, kokade en kanna te, samlades runt brödet, skar alldeles lagom tjocka skivor, bredde på rejält med smör som smälte sådär perfekt, hyvlade några skivor ost och bara njöt. Helt underbart!
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser 2 limpor:
6 dl mjölk
1/2 dl olja
2 msk sirap
25 g jäst
2 tsk salt
5 dl havregryn
1 liter vetemjöl
Gör så här: Värm mjölk, olja och sirap till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan (mjölk, olja, sirap). Blanda i salt, havregryn och mjöl (spar lite av mjölet till utbaket). Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme. Knåda degen och dela den i två delar, forma varje del till en avlång limpa som du placerar i varsin brödform, ca 1 1/2 liter. Jäs i ytterligare 1/2 timme under bakduk. Pensla varje limpa med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
Kommentarer
Postat av: Erika - Bakglädje
Håller med, nybakt bröd är bland det godaste som finns. Lukten är helt underbar.
Postat av: Martina
Ja, det är svårslaget med nybakt bröd, helst surdegsbröd, det är en stor favorit just nu.
Postat av: Linda - Cupcakefluffan
Nybakat bröd är så gott :-)
Postat av: Tone
Så himla gott. Testa detta bröd igår, tack för tipset :) Länkade till dig genom min blogg, hoppas det är okej, säg till annars, var tvungen att föra receptet vidare :)
Postat av: Jimmie
Det finns inget som går upp mot nybakt bröd, doften och smaken från det är så man nästan hör änglakören.
Postat av: Elin
Bröd med havregryn är bland det godaste. Det här bröder var inget undantag, verkligen supergott!
Trackback