Lyxig och läcker laxpaj

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Min faster har alltid varit en spjutspets när det gäller att laga mat. Det här pajreceptet kommer från henne och är verkligen en maträtt att lägga på minnet. Supergott!!
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
Pajskal:
100 g smör
1 dl kesella
2 1/2 -3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
 
Fyllnig:
1 purjolök, fint strimlad
150 g färsk spenat
3 laxfileér eller motsvarande, skuren i små tärningar
1 citron, rivet skal, ekologisk
4 st ägg
2 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl dill, finhackad
1 dl riven ost
 
 
Gör så här: Knåda ihop pajdegen och tryck ut den i en ugnssäker form (ca 20 cm i diameter). Nagga med en gaffel och låt den stå svalt i ca 30 minuter. Förgrädda i 225 grader i ca10 minuter. Gör fyllningen genom att fräsa purjolöken mjuk i lite olja, Blanda ner spenaten och fräs den lite mjuk. Häll bort överflödig vätska. Skär laxen i små tärningar. Blanda ägg, mjölk och grädde till en stanning. Salta och peppra. Fördela purjolök, spenat och lax i formen. Strö över rivet dill och citronskal. Häll över stanningen och strö på den rivna osten. Grädda i 30-40 minuter tills pajen "stannat" och fått fin färg. Servera med sallad.
 

 
 
Innan vi mumsade laxpaj tog vi oss en tur längst med ån.
Hungriga änder serveras korvbröd.
 
Spännande fynd visar sig nu när det är lågvatten i ån.
 
Här bor mormor ;)
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

Kommentarer
Postat av: Uda

Detta lät ju bara för gott, älskar paj o älskar lax! Ska nog testa till helgen :) längtar redan!

2014-03-10 @ 18:26:44
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"Lena i Wales"

Fotona är tagna på ett ungefär vid Söderköpings brunn:)

2014-03-16 @ 22:10:15
Postat av: Anonym

Inte tre hela laxfiléer, väl?

2014-03-18 @ 09:58:39
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

Nja, det beror ju på hur man ser det:) Jag använder i princip alltid sådana färdiga filébitar (fyrapack i frysdisken), tre sådana små filébitar alltså.

2014-03-24 @ 19:21:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen