Äppelkaka med creme fraichetäcke
Foto: Karin / bevemyrs blogg
De sju äppelträden ute på Dunderhov har verkligen dignat av frukt de senaste veckorna. Att ta tillvara på skörden och använda den i kakor, pajer, marmelad, maträtter och saft är lyxigt. Igår bakade jag en härlig creme fraichetoppad äppelkaka till fikat. Sött och syrligt som möts. Gott blev det!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser botten:
75 g mjukt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1 2/3 dl mjöl
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
2-3 syrliga äpplen
ca 1 tsk kanel
Ingredienser tipping:
1 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
Gör så här: Smörj och bröa en form (ca 26 cm i diameter), gärna med löstagbar kant. Vispa socker, smör, vaniljsocker och salt ljust och luftigt. Blanda ner ett ägg i taget. Rör ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor i smeten (ganska tätt). Pudra på lite kanel. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter i 175 grader. Blanda ihop socker, ägg, vaniljsocker och creme fraiche i en skål och häll det på kakan, grädda i ytterligare ca 25 minuter (i mitten av ugnen) tills kakan fått fin färg. Servera gärna med glass eller vaniljsås.
Kommentarer
Postat av: Anna/Frostrosor
Höstens snyggaste bild!
Postat av: myfoodpassion
Gud så godt! Jeg vil foretrekke grønn te med sitron
men kaken høres himmelsk ut.
Trackback