Äppelkaka med creme fraichetäcke


Foto: Karin / bevemyrs blogg

De sju äppelträden ute på Dunderhov har verkligen dignat av frukt de senaste veckorna. Att ta tillvara på skörden och använda den i kakor, pajer, marmelad, maträtter och saft är lyxigt. Igår bakade jag en härlig creme fraichetoppad äppelkaka till fikat. Sött och syrligt som möts. Gott blev det!:)

_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser botten:

75 g mjukt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1 2/3 dl mjöl
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
2-3 syrliga äpplen
ca 1 tsk kanel

Ingredienser tipping:

1 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
2 dl creme fraiche


Gör så här: Smörj och bröa en form (ca 26 cm i diameter), gärna med löstagbar kant. Vispa socker, smör, vaniljsocker och salt ljust och luftigt. Blanda ner ett ägg i taget. Rör ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor i smeten (ganska tätt). Pudra på lite kanel. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter i 175 grader. Blanda ihop socker, ägg, vaniljsocker och creme fraiche i en skål och häll det på kakan, grädda i ytterligare ca 25 minuter (i mitten av ugnen) tills kakan fått fin färg. Servera gärna med glass eller vaniljsås.





Kommentarer
Postat av: Anna/Frostrosor

Höstens snyggaste bild!

2011-10-02 @ 13:08:18
URL: http://frostrosor.blogspot.com
Postat av: myfoodpassion

Gud så godt! Jeg vil foretrekke grønn te med sitron

men kaken høres himmelsk ut.

2011-10-03 @ 20:04:52
URL: http://www.myfoodpassion.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen