Brända mandlar, snöbollar, kola och fudge
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag har mängder av recept som vill bli bloggade. Allt från goda kakor, läckra sillinläggningar, lockande julgodis och makalösa maträtter. Ont om tid är det också gott om så idag jobbar Bevemyrs pragmatiskt och slår fyra goda flugor i en smäll och bloggar ett helt gäng med juliga godisrecept på en gång.
Sofia är källan till tre av recepten idag. Föst ut är brända mandlar. Verkligen jättegott och en av vinnarna på godisbordet i jul. Lagom söta och svåra att sluta äta. Absolut värda att lägga ner lite tid och möda på att göra.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
250 g mandlar
250 g strösocker
3/4 dl vatten
Gör så här: Lägg allt i en kastrull, sätt på hög värme och låt allt börja bubbla. Rör om hela tiden. Sänk värmen och låt allt vatten ånga bort, fortsätt att rör hela tiden. Lägg mandlarna på en bakplåtpappersklädd plåt, sära på dem om de sitter ihop.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Snöbollarnas med massor av vit choklad, grädde och kokos är riktigt fina och gör ett vackert vitt estetiskt inpass bland all kola, knäck och mörk choklad.
___________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 1/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad, grovhackad
3 dl kokos, riven
1 lime, finrivet skal
Gör så här: Koka upp grädden och tillsätt chokladen. Låt den smälta under omrörning. Blanda i kokos och finrivet skal av lime. Ställ in allt i kylskåpet och låt massan stelna. Forma till bollar som du rullar i kokos. Förvaras svalt.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här är Sofias favoritkola och jag kan inte annat än att hålla med om att den riktigt smälter i munnen. En fantastiskt god kombination av apelsin och choklad.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit
1 msk margarin eller smör
2 apelsiner, rivet skal
Gör så här: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Låt allt kola till det nått 120 grader eller håller kulprovet (mellan 15 och 30 minuter beroende på kastrull och hur hårt smeten kokar). Rör ner ättikan i slutet av koktiden (den hindrar att massan sockrar sig). Blanda i smör och rivet skal av apelsinerna. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd form (ca 20x20 cm). Klipp kolan i bitar innan massan stelnat helt. Slå in varje bit i lite bakplåtpapper.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Åhhh, så gott det här är!!! Lent, sött och chokladigt! Min egen favoritfudge!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
100 gram mjölkchoklad, bruten i mindre bitar
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
100 gram mjölkchoklad, bruten i mindre bitar
Gör så här: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt smeten koka så att den når en temperatur av 120 grader. Rör smör och låt allt koka i någon minut till. Blanda i choklad och rör så att den smälter, häll smeten i en bakplåtpappersklädd form (ca 20x20 cm). Låt allt stelna i kylskåpet, skär i lagom stora bitar.
Kommentarer
Postat av: Cattie
Nam-Nam!!! Men, ska det verkligen vara brända mandlar i receptet för brända mandlar? ;-)
Go jul!
Kram
//Cattie
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
"Cattie"
ha ha, ja vad ska man säga, förvirrad är väl ordet antar jag;)
En härlig jul till er alla!
Kram!
Postat av: ML
Ser otroligt gott ut, längtar tills jag har några dagar ledigt och kan prova de här recepten! Men undrar hur många apelisener man ska riva skal av till apelsin-kola receptet?
Trackback