Knäckig knäck
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag var planen att fara ut till ön och stoppa korv. Snöstorm och halka satte stopp för de planerna, istället blev det tefatsåkning och korvgrillning uppe på höga berget.
På eftermiddagen - rosenkindade och härligt småfrusna- kurade vi ihop oss inne i köket och kokade ett lass med julgodis.
Först ut i kastrullen stod knäck och fjolårets tips från mästekokerskan kom väl till pass:
"Gunnel menar att det är tre saker som är extra viktigt när man kokar just knäck, dels att inte göra mer än en sats åt gången, att inte låte smeten koka för häftigt och dels att göra "kulprovet" (klicka ner en klick i ett glas kallt vatten och smaka av) och riktigt känna hur de krasar mellan tänderna innan man drar av kastrullen från plattan (hon menar på att felet som är lätt att göra är att låta knäcksmeten sluta koka när kulprovet fortfarande visar att knäcken är seg och inte hunnit bli frasig).
Hoppas ni inte tröttnat på julgodis för i nästa inlägg kokas det mjölkchokladfudge!
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl grädde, vispgrädde 40 procent
40 skållad och skalad mandel, hackad
Gör så här: Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull, låt allt sjuda försiktigt (hur länge beror på vilken kastrull du använder och hur mycket du låter smeten koka men bortåt 1 timme brukar vara lagom), gör kulprovet och drag av kastrullen när smeten krasar mellan tänderna. Blanda i mandeln och låt den koka med några minuter på slutet. Klicka upp i knäckformar och låt dem stelna. Förvara i kylskåp eller frysen tills det börjar bli dags att äta knäcken.
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl grädde, vispgrädde 40 procent
40 skållad och skalad mandel, hackad
Gör så här: Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull, låt allt sjuda försiktigt (hur länge beror på vilken kastrull du använder och hur mycket du låter smeten koka men bortåt 1 timme brukar vara lagom), gör kulprovet och drag av kastrullen när smeten krasar mellan tänderna. Blanda i mandeln och låt den koka med några minuter på slutet. Klicka upp i knäckformar och låt dem stelna. Förvara i kylskåp eller frysen tills det börjar bli dags att äta knäcken.
Kommentarer
Postat av: Felicia
Vilka härliga bilder :) minns att jag fråga men vart finns termosarna att köpa? :) vi ses imorgon!
Kram
Postat av: Sandra
vad söt lila tösen är i pulkan riktigt söt lite ängelkram från Sandra
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
"Felicia"
Ja, härligt hade vi allt. Mysigt med all snö. Termosmuggarna är köpta på Naturkompaniet.
Skön Jul!
Kram1
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
"Sandra"
Hon tyckte om att åka pulka och vi myste allesammans!:)
Ha en trevlig julledighet!
Kram
Trackback