Läckra mandelmusslor med kolakräm
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Läckra mandelmusslor med kolakräm både smakar gott och ser fint ut. Kanske något att bjuda på såhär i påsktid?:)
Påsk ute på ön hos lillungens farmor och farfar är njutning, en massa god mat och både havet och skogen in på stugknuten. Under en tur bland kottar och barr stötte vi på ett par lite udda spillkråkshål. Kråkan hade skapat djupa, fantastiskt fina och alldeles symetriska hål rakt in i granstammen.
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g mandel, mald (du behöver inte skålla och skala den)
1 1/2 dl socker
200 g smör, rumsvarmt
1 ägg
4 dl vetemjöl
Kolakräm:
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk kakao
Dekorera med grädde, bär, nötter, godis
Gör så här: Mal mandeln. Vispa socker och smör pösigt, blanda i mandel, ägg och vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg, blanda ev i lite mer mjöl om den är för lös. Rulla till en avlång "korv", slå in i plastfilm och låt degen vila i kylskåp någon timme. Smörj mandelformer, skiva degen och tryck ut en skiva i varje mandelform. Grädda i ca 10 minuter i 200 grader (kakan ska bli gyllene). Blanda allt till kolakrämen i en kastrull och låt allt småkoka i ca 40 minuter, gör "kulprovet" (häll en klick i ett glas med kallt vatten, om den går att rulla till en kula och kolan har lagom konsistens är den klar). Fördela kolan i de avsvalnade formarna och låt dem stelna. Dekorera med vispad grädde och någonting annat du tycker är gott och fint.
Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg
Vad naturen är fantastiskt! Vilket arbete som är nerlagt på detta mästerverk! ÅÅÅ vilken fantastisk blogg du har! Det är en njutning att kolla på alla recept! Önskar dej en GLAD FORTSATT PÅSK! Kollade på en tårta som du gjort till påsk 6 äggulor men vad gör jag med 6 äggvitor som blev kvar?
Vilka fina kakor, nästan som små tårtor! Det låter gott med mandel, kola och grädde i kombination, synd att jag inte har några formar för ändamålet.
Underbara bilder från naturen!
Så underbart gott det ser ut :-)
Jag blir alltig glad humor när jag titta på dina fina kaka och bilden ;) riktigt impress!!
Ja, det är inte alltid så lätt att veta vad man skall göra med alla äggvitor som blir över, dels kan man ju göra franska sega maränger och så har jag ett riktigt gott recept på varm smörgåstårta där man använder just äggvitor, dags att blogga det tror jag:)
Dom var riktigt goda! :)
Vad gott det ser ut. Och vilka härliga bilder ute i naturen.
Helt suveräna kakor. Har gjort dem till ett kalas och de blev mycket uppskattade.