Uggelhagens perfekta kokosmums
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När jag tänker tillbaka på min barndom bubblar dofter fram, nyslagen vall, torr skog och tallbarr, nystött kardemumma, långkok på älgstek, fuktig jordkällare, tung schersmindoft och nybakade bullar. Minnena av mat är också påtagliga, mamma som ständigt fixar och donar där i köket, det runda köksbordet, gädda, köttbullar, kalops och köttfärssås.
Alla gårdar och hus hade namn, vårt Dunderhov, andra Bolltorp, Gata, Hemmingsbo, Hast, Station, Furuklippan, Järpdalen Tallbacken och Sveden. Ofta bjöds vi på kafferep till Uggelhagen, bullar, mandelkubb och rulltårta. Ibland hade jag tur, då hade Ylva vispat ihop perfekta skumvita kokosmums.
Idag är det din tur att ha tur!;)
Varsågoda, Ylvas recept på mums!
_____________________________________________________________
Ingredienser till en plåt kokosmums:
4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten
Garnering:
4-5 dl kokosflingor
2 msk kakao
200 g smält choklad (går att hoppa över om du tycker)
Gör så här: Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en skål, rör om. I en annan skål blandar du det kokheta vattnet med gelatinpulvret, rör om så att gelatinet löser sig. Blanda ner gelatinvattnet i sockerblandningen. Vispa alltsammans med elvisp i 30 minuter till en pösig smet. Blanda samman kokosflingorna med kakaon. Sikta det om det är klimpigt. Häll lite av kokosen i botten på en långpanna (botten skall täckas, annars fastnar kakan), ca 20 x 30 cm, bred ut smeten, strö på ett lager kokos uppe på. Ställ plåten kallt, gärna i frysen, ett par timmar till allt stelnat. Skär i bitar, ca 4 x 5 cm. Doppa snittytorna i kokosblandningen. Smält chokladen och doppa ena sidan av "kokosmumsen" i den. Förvara kakorna svalt, de går utmärkt att frysa.
Så gott det ser ut! Det ska jag baka (vispa) nu till påsk!
Har stått länge på min to-bake-list! :-)
men är det evrkligen bara 1 äggvita i?
Trodde det var typ en halv katong ägg i "mums"!?
Det här väcker barndomsminnen hos mig med. Min bästa kompis mormor bjöd alltid på dom här och äppelknyten. Måste prova att göra dom själv! :-) Du har en jättefin och intressant blogg som jag ofta kikar in på.
Glad påsk!
"Cattie"
Jodå, en äggvita och det blir perfekt, inga andra konstigheter heller!:)
För att jämföra lite...har du spanat in innehållsdeklarationen på t.ex "mums- mums"?
Socker, vatten, glukos-fruktossirap, härdad vegetabilisk olja, skummjölkspulver, vetemjöl, kakaopulver, äggvitepulver, emulgeringsmedel (sojalecitin och E492), stabiliseringsmedel (pektin), vegetabilisk olja, salt, konserveringsmedel (natriumbensoat), aromer, surhetsreglerande medel (citronsyra), bakpulver (natriumbikarbonat).
Minst sagt ruggigt!
"Mia"
Tack snälla! Äppelknyten låter gott!!:)
Glad Påsk du också!
Mums!:D
Så härligt med minnen som är förknippade med mat, dofter och ljud som uppstår vid kockandet. Svensktoppen på radion i bakgrunden på söndagsförmiddagarna när det lagades till en rejäl söndagsmiddag, det är något som vi båda här hemma har minnen från.
Ååå, vilken fin blogg! Den läggs till bland favoriterna!
Ååå vad gott =) Kika gärna in på min matblogg om du gillar kaffe, har en tävling i samarbete med Zoegas där du kan vinna en kaffekvarn och annat smått och gott. Men obs sista dagen att tävla är imorgon =)
Det där lät som en bra idé, bokmärker för framtiden. Bra med bakrecept som inte kräver 200 olika ingredienser...
Kokosmums är verkligen tokgott :-)
hej Glad Påsk jag älskar din blogg o jättefina bilder du tar jag tycker om det mesta som du bloggar kramar NK Glad Påsk