Påskbröd med hela ägg
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Att samlas kring ett vackert bröd med inflätade ägg har en lång tradition och är en självklarhet på många påskbord. Ett gott, luftigt bröd som ser smått exklusivt ut och får vilken påskfirare som helst att le uppskattande. Att baka det är dessutom betydligt enklare än det kanske ser ut. Äggen som bakas med i ugnen blir nätt och jämt hårdkokta och är ett utmärkt pålägg på själva brödet om man så vill.
Själv vill jag passa på att här ute från ön önska er alla en RIKTIGT SKÖN PÅSK!
I nästa blogginlägg serverar jag er finaste påskkakan:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl mjölk
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
9 ägg, okokta
ägg till pensling
sesamfrön att strö på
Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm mjölken till fingervarm och rör ut jästen med lite av den. Häll på resten av mjölken, salt, olivolja, rågsikt och vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min. Dela degen i två delar, den ena kavlar du ut och formar till en rund platta, ca 25- 30 cm. Placera ut de nio äggen på plattan. Dela degklumpen som är kvar i nio delar som du rullar till långa smala längder, vik dem dubbelt och sno dem lite och lägg sedan en snodd runt varje ägg. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Vispa med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i 25 min i 225 grader, skjut in en plåt mot slutet så att brödet inte blir bränt. Servera brödet ljummet eller avsvalnat lite senare.
Kommentarer
Postat av: Jermine
Cooolt!!!!
Postat av: Ida
Så vackert det var! Säkert jättegott dessutom :)
Postat av: Katarina
Vad vackert!
Postat av: Jens
Det där såg kul och gott ut!
Glad påsk!
Postat av: milla
Ägg bröd har jag inte sett förut. Ser så fint ut
Postat av: FowZie - pojkfixerad Eskilstunabo
Glad påsk era fjädrade tuppar! :D
Trackback