Gatufest med knytkalas
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Varje år, någon gång i början av sommaren har vi grannar en gemensam gatufest. Folk går man ur huse och plockar med sig all sköns godsaker. Smått och gott, favoriter och repiser, allt i en fantastisk god och salig blandning. I år samlades vi hemma hos Magnus och Linda. Charmigare bostadshus och gårdsatelje får man leta efter. Festen blev precis lika trevlig och god som man bara kunde hoppas på.
Några av recepten bjuder jag er på.
Sinikka bjöd på paj med varmrökt lax. purjolök och dill. Gott!
Ingredienser:
Botten:100 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl sesamfrön
1/2 sk salt
1 msk vattten
1 ägg
Fyllning:
1 msk smör
1 purjolök, hackad
1/2 tsk salt
1 krm peppar
400 g varmrökt lax i bitar
1 dl hackad färsk dill
2 dl riven västerbottenost
Äggstanning:
4 ägg
1 dl creme fraiche
3 dl mjölk
1 krm salt
1 krm peppar
(smaka av och krydda mer om det behövs)
Gör så här: Blanda allt till pajdegen (äggen sist). Kavla ut till en rundel som är större än springformen. Placera degen i formen och täck väggarna. Ställ i frysen under tiden som du förbereder fyllningen. Fräs purjolök försiktigt i smör, den ska inte ta färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen. Ta ut pajskalet ur frysen och förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader. Sänk temeraturen till 175 grader. Lägg purjolöksfräset i pajskalet tillsammans med lax, dill och västerbottenost. Häll äggstanningen över. Grädda i ca 40 -45 minuter.
Kristina och Karl-Magnus dukade upp fantastiskt goda karé- och kycklingspett. Till spetten serverade de en sötsyrlig Hoisin- och jordnötssås. När jag så här efteråt tänker tillbaka på spetten och såsen så börjar snålvattnet att rinna. Fantastiskt gott och fulltsändigt rätt i min mun. Att faten blev renskrapade på buffébordet är lätt att förstå.
Ingredienser till spetten:
500 g benfri fläskkarré i skivor
500 g kycklingfilé
Grillmarinad till fläskkarréspetten:
1/2 dl japansk soa
1/2 dl rapsolja
1/2 dl färskpressad limejuice
2 msk råsocker
1 msk finriven ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk nymalen svartpeppar
Grillmarinad till kycklingfiléspetten:
1 dl chilisås
1/2 dl japansk soja
1 msk färskpressad limejuice
Gör så här: Blötlägg spetten. Blanda de olika marinaderna. Skär karré och kyckling i cm-breda strimlor. Lägg köttet i respektive marinad och låt marinera i minst 30 minuter (ju längre tid ju godare). Trä upp köttet på spetten. Grilla i ca 3 minuter på varje sida.
Ingredienser till såsen:
1 dl salta jordnötter, hackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 dl Hoisinsås (den hittar du på hyllan för Asiatisk mat)
1/2 dl vitvinsvinäger
Gör så här: Blanda allt och servera tillsammans med spetten.
Ulla- Britt och Lasse hade med sig en vackert dekorerad smörgåstårta. Superenkel att göra med bara några få ingredienser. Receptet fick jag lite på en höft.
Ingredienser:
brödkakor av typ Polarbrödsstuk
mjukost, valfri sort
vispgrädde
kaviar
Dekorera med:
sallad, hackad
räkor
partytomater
....och annat du tycker är gott.
Gör så här: Bred ut mjukost på det understa lagret bröd. Lägg på en brödkaka. Vispa grädden lätt och blanda med kaviar. Bred ut hälften av röran på brödkaka nummer två och lägg på ytterligare en rundel bröd. Bred ut resten av grädd/kaviarröran. Dekorera. Servera.
Kommentarer
Postat av: Sofia
Hej. Har nyss hittat till din blogg genom en kompis. Tänkte prova göra grillspetten som du skriver om ovan :) vad ska man servera till om man inte har buffé? Tips
Trackback