Nötkolakaka med kondenserad mjölk

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Här om dagen kom goda vänner på besök för att fira att lillasyster kommit till världen. Innan spanade sonen och jag runt i receptböcker och på nätsajter för att hitta någon god kaka att bjuda på. Till slut enades vi om en något egensnickrad variant av en godisgod nötkolakaka gjord på bl.a kondenserad mjölk.
 
Kakan är sockersöt och supermäktig. För den som verkligen gillar gosaker är det ett "Halleluja moment" att ta sig en bit.
 
___________________________________________________________________________________________________
 
Kladdkakebotten:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt

Kolafyllning:
150 g mandel (skållad) eller hasselnötter
2 burkar kondenserad mjölk (á 395 g)
50 g smör
2 msk ljus sirap

Topping:
200 g mörk choklad
50 g kokosfett
Alt. lite olja
 
Gör så här: Börja med bottnen. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner i smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen (avlång 20x30 cm eller en rund med löstagbara kanter och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Bottnen skall vara litte kladdig. Låt svalna.
 
Gör kolafyllningen: Häll kondenserad mjölk, smör och sirap i en kastrull. Låt allt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 min tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör så mycket du orkar. Blanda ner mandel/nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna. Smält chokladen och bred på kakan. Servera i små bitar - kakan är riktigt mäktig.
 
 
 
Fabian hjälpte till att pilla bort allt skal från mandeln. Gott att ha en hjälpreda i köket ;)
 
 

 
Bevemyrs på facebook
 

Kommentarer
Postat av: Veronica

Den var ju jättegod! Hela kakan kunde tyvärr inte vara med på bild ;-)

2013-06-16 @ 17:01:50
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"Veronica"
Haha!! Nej, vi tjuvsmakade ju varsin bit innan bjudningen. En sådan godsak framför ögonen går ju inte att motstå:)

2013-06-16 @ 22:32:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen