Vaniljbulle fylld med godaste vaniljkrämen
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Finaste dagen ute på havsisen. Angelfiske, korvgrillning, varm choklad och godaste vaniljbullarna! Det blir knappast bättre!!!:)
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg, ekologiskt
1.2 l vetemjöl special eller Finax Monitoba Cream
Vaniljkräm:
5 dl mjölk, 3%
1 stång vanilj
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör
Gör så här:
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.
Degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Kavla ut degen, ta ut rundlar, lägg en klick vanilj i mitten på varje rundel och knip ihop degen. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker.
Världens godaste bullar alla kategorier!!!
Synd på fisket bara, hade varit ännu trevligare med ett par hugg iallafall! Men vi tar dem nästa gång!
Kramar!!
Såg trevligt ut! Men vad gjorde de attans fiskarna? Varför högg de inte? Hade ni kanske ogott bete...skulle ha testat med lite vaniljbulle :)
Det brukar hugga dåligt då det är mycket snö på isen. Det blir för mörkt i vattnet.Detta är känt sedan generationer.
Om fiskarna inte äter så gärna när det är mörkt borde de bli väldigt glada när man borrar små hål i isen så det kommer lite ljus - och som grädde på moset finns det lite mat just där ljuset finns... Borde vara framgångsrikt fiske trots allt...
Jag har inte så mycket att tillägga i fiske-huggdebatten men däremot kan jag säga att vaniljbullarna ser sjukt goda ut!:) KRAMAR!
Intressant blogg som vanligt! Som ett inlägg i is/snö och huggdebatten;) så läste jag på Fiskeportalen att "När isen lagt sig minskar värmeutstrålningen, särskilt om det har kommit snö. Jordvärmen värmer sakta upp vattnet underifrån och då piggnar gäddan till igen, och hugger då friskt på bl a angeldon."
Vaniljbullarna ser jättegoda ut!
Härliga bilder! =)
Åhhh såg himla smarriga ut...ska skriva ut receptet !
***
KRAAAM EVA
:)
å, pimpelfiske, det ser så himla kul ut! Har aldrig provat själv, men det kanske inte är så svårt?
Fast jag måste hitta en bra iskompis för min kille lider av SVÅR isofobi.
Hälsar fröken Dill