Vaniljbulle fylld med godaste vaniljkrämen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Finaste dagen ute på havsisen. Angelfiske, korvgrillning, varm choklad och godaste vaniljbullarna! Det blir knappast bättre!!!:)

1 Ingredienser till vaniljbullarna:

1
msk svarta kardemummakärnor
3 3 dl mjölk
50 50 g jäst
1.5 1.5 dl strösocker
0.5 0.5 tsk salt
150 150 g mjukt smör
1 1 st ägg, ekologiskt
1.2 1.2 l vetemjöl special eller Finax Monitoba Cream

5 Vaniljkräm:

5
dl mjölk, 3%
1 1 stång vanilj
1.5 1.5 dl strösocker
7 7 st ekologiska äggulor
1.5 1.5 dl maizenamjöl
50 50 g mjukt smör

Gör så här:


Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

 

Degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Kavla ut degen, ta ut rundlar, lägg en klick vanilj i mitten på varje rundel och knip ihop degen. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker.













Kommentarer
Postat av: Jerka

Världens godaste bullar alla kategorier!!!



Synd på fisket bara, hade varit ännu trevligare med ett par hugg iallafall! Men vi tar dem nästa gång!



Kramar!!

2010-01-29 @ 07:16:41
Postat av: Veronica

Såg trevligt ut! Men vad gjorde de attans fiskarna? Varför högg de inte? Hade ni kanske ogott bete...skulle ha testat med lite vaniljbulle :)

2010-01-29 @ 10:19:40
Postat av: Gubben från ön

Det brukar hugga dåligt då det är mycket snö på isen. Det blir för mörkt i vattnet.Detta är känt sedan generationer.

2010-01-29 @ 12:09:23
Postat av: Ubbe

Om fiskarna inte äter så gärna när det är mörkt borde de bli väldigt glada när man borrar små hål i isen så det kommer lite ljus - och som grädde på moset finns det lite mat just där ljuset finns... Borde vara framgångsrikt fiske trots allt...

2010-01-29 @ 13:51:51
Postat av: Linda

Jag har inte så mycket att tillägga i fiske-huggdebatten men däremot kan jag säga att vaniljbullarna ser sjukt goda ut!:) KRAMAR!

2010-01-29 @ 17:05:53
Postat av: Jens

Intressant blogg som vanligt! Som ett inlägg i is/snö och huggdebatten;) så läste jag på Fiskeportalen att "När isen lagt sig minskar värmeutstrålningen, särskilt om det har kommit snö. Jordvärmen värmer sakta upp vattnet underifrån och då piggnar gäddan till igen, och hugger då friskt på bl a angeldon."



Vaniljbullarna ser jättegoda ut!

2010-01-29 @ 20:58:16
Postat av: Filibabba

Härliga bilder! =)

2010-01-30 @ 18:47:22
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: EVA

Åhhh såg himla smarriga ut...ska skriva ut receptet !



***

KRAAAM EVA



:)

2010-02-02 @ 17:32:32
URL: http://whiskyochchampagne.blogg.se/
Postat av: Fröken Dill

å, pimpelfiske, det ser så himla kul ut! Har aldrig provat själv, men det kanske inte är så svårt?

Fast jag måste hitta en bra iskompis för min kille lider av SVÅR isofobi.

Hälsar fröken Dill

2010-02-13 @ 19:21:53
URL: http://www.frkdill.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen