Morotsbullar (gluten, vete, ägg och mjölkfria)


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag måste erkänna att första gången jag skulle bjuda en gluten/veteallergiker på myste, bröd och ost blev jag lite ställd. Det kändes sen inte jättebra att ställa fram en trave riskakor och ett tråkigt köpebröd.

En kollega tipsade sen om "Lailas gula mjölmix" (kika här) som du bl.a kan köpa på Coop. Ett otroligt lättarbetat "mjöl" som gör brödet luftigt, saftigt, gott och mjukt. Det här receptet på morotsbullar hittade jag på Mjölkfri.com (kika här) och det behöver inte skämmas för sig och det oavsett om du är gluten/veteallergiker eller inte:)

Receptet är gluten- vete- ägg- och mjölkfritt. Tina bröden precis innan de ska serveras.

Ingredienser:

 

50 g jäst
2 dl rena havregryn
1 msk fiberhusk (kika här), finna att köpa lite varstans
5 dl vatten, 37 grader
200 g råa morötter
2 msk mörk eller ljus sirap 
½ dl rapsolja
1 tsk salt
1 tsk anis
1 tsk fänkål
7 dl grov mjölk- och glutenfri mix

 

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.


Gör så här:

 

Stöt anis och fänkål i mortel. Smula jästen i en bunke, häll på fiberhusk, havregryn och det ljumma vattnet och rör om. Låt det stå och svälla i fem till tio minuter.

Skala och riv morötterna fint och häll ned i bunken tillsammans med de andra ingredienserna. Arbeta degen i minst fem minuter i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30-40 minuter.

Tag upp delar av degen med mjölade händer och forma försiktigt bullar som du lägger på en plåt.

Låt jäsa under duk i 20 minuter. Pensla med olja eller havremölk och strö på sesamfrön. Sätt in i 250 grader i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i 12-14 minuter.


Kommentarer
Postat av: Madelene

Ser jättegott ut :-) Kraam

2010-01-23 @ 11:17:07
URL: http://mabeline.blogg.se/
Postat av: Sandra

Lät ju supersmarrigt! Jag är dålig på att baka bröd, men det kanske är dags att ta sig i kragen någon dag och testa detta. :)

2010-01-23 @ 16:04:50
URL: http://whatsandrasaid.blogg.se/
Postat av: Veronica

Dom såg goda ut - morötter är ju alltid gott och det brukar bli saftigt! Får kanske testa nån dag. Hade varit gott att ha nu efter långfärdsskridskoåkningen på Åsunden (plogad bana). Kram!

2010-01-23 @ 17:39:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen