Raggmunk med fläsk och rårörda lingon med cognac
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här sommaren har sammanlagt tre skönt avkopplande veckor tillbringats i båten och ute på ön där lillungens farmor och farfar bor. Muurikkan har fått följa med upp på kobbar, skär och öar när det börjat kurra i magen. Möjligheterna som det här jättefatet erbjuder när det handlar om att laga mat i naturen är smått imponerande. Gränser och ytterligheter har testats, mycket gott har ätits och en del ännu godare. Jag kommer att blogga något av det bästa, först ut är en husmanskostfavorit.
När jag senast bunkrade upp inför båt, sjö och öliv fick jag ögonen på en hink med färdig raggmunkssmet. Jag är inte mycket för halvvarianter men att det är praktiskt när maten ska lagas utomhus är alltid ett plus i kanten, burken och en rejäl bit rimmat sidfläsk hamnade i kylväskan. Gott visade det sig vara, ganska tjocka blev munkarna och inte alls i smaknärhetet av den hemgjorda klassikern men ändå en vinnare på havet!:)
Rårörda lingon till är ju ett måste. Brorsans recept på raggmunksframgång är att blanda lingon, socker och cognac, låta det stå i 6 timmar och sedan servera till rätten. Smått oslagbart gott.
Recept på rårörda lingon med cognac:
ca 100 g frysta lingon av bra kvallite
knappt 1 dl socker
1 msk cognac
Gör så här: Blanda allt och låt det stå under plast i 6 -12 timmar, servera. Låter man sylten stå längre tappar den spänst och smak.
I nästa blogginlägg ska vi kika på vad som lagades till frukost efter en blåsig och regnig natt i båten.
Kommentarer
Postat av: Erika - Bakglädje
Raggmunk är supergott. Kul att göra allt ute.
Postat av: Anna
Så mysigt!:)
Postat av: Yvonne
Kan tänka mig att färdig smet är praktiskt. Men hemlagad är säkert godare. Och jag har ju vitlök i också...hihi..råmunkar!
Postat av: Jens
Gillar raggmunk och Cognac som smak i lingonen låter gott! Hur är måtten ungefär?
Trackback