Rosmarinmarinerad fläskfilé och färskpotatissallad
Färskpotatsissallad, 4 portioner
Ingredienser:
1 kg färskpotatis
1 knippe grön sparris
1 knippe vårlök och/eller en liten rödlök
ruccolasallad
(byt gärna ut grönsakerna efter säsong)
Dressing:
1 ägg
2 msk Dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1/2 dl solrosolja
1/2 dl olivolja
3 msk hett vatten
salt, peppar
Borsta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och svalna. Dela den ev. i mindre bitar. Skär bort den nedersta träiga delen av sparrisen, rensa löken och skär sparris och lök i bitar. Koka sparris och lök knappt mjuka i lättsaltat vatten, låt dem rinna av och svalna. Blanda grönsakerna med salladsbladen.
Dressing: Vispa eller mixa samman ägg, senap och pressad vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar. Vispa till sist ner vattnet. Vänd ner dressingen i potatisen och låt den dra en liten stund innan grönsakerna blandas ner.
Tips från Helena: Det är gott med lite hackad rödlök i också och gärna någon färsk krydda; timjan, basilika, persilja eller vad man tycker om.
Potatissalladen passar väldigt bra till den rosmarinmarinerade fläskfilén och till grillat kött av olika slag.
Rosmarinmarinerad fläskfilé/kycklingfilé, Ca 20-25 personer (jag gjorde halva satsen marinad till 1 kg kycklingfilé).
Ingredienser:
3 kg fläskfilé
6 msk smör
Marinad 1:
2 lit vatten
150g salt (1 1/4 dl fint salt eller 1 1/2 dl grovt)
10 rejäla kvistar rosmarin – 3 msk torkad
6 skivade vitlöksklyftor
2 tsk grovmald vitpeppar
Marinad 2:
Strimlat skal av 3 citroner och/eller lime
4 dl olivolja
4 msk hackad, färsk rosmarin – 2 msk torkad
1 stor vitlöksklyfta 1 tsk grovmald vitpeppar
Gör så här: Koka upp marinad 1 och låt den kallna. Sätt ugnen på 125˚C. Putsa och bryn fläskfilén. Stek den sedan mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65 - 70˚C, ca 30-40 min. Lägg filén kall i marinaden och ställ den kallt i minst 12 timmar. Blanda marinad 2; olivolja, rosmarin, hackad/pressad vitlök och vitpeppar. Skär citronskalen i strimlor och tillsätt den. Skiva filén tunt och häll över marinaden några timmar före servering. Ös gärna då och då.
Servera med: Haricouverts, små broccolibuketter, sparris, en lätt grönsallad. Potatisgratäng eller varm färskpotatissallad
Visst är det gott att smaksätta vatten, jag har dille på att lägga färsk basilika i vattnet just nu så gott:) Har du varit i Wales ska åka dit i sommar tänkte om du har några tips på ställen att besöka?
"milla"
Basilika i vatten låter minst sagt annorlunda. Måste provas:)
Så trevligt att åka till Wales, själv har jag inte varit där så tyvärr har jag inga tips att dela med mig av.
Trevlig resa!
Hälsar Karin
Då får jag komma med tips om Wales när jag varit där:)
Fick för mig att du varit där, men jag kanske blandade ihop när ni var i Frankrike:) HA DET GOTT