Bullar och krumelurer
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Länge har sonen och jag längtat efter att baka bullar. Idag gjorde vi slag i saken. Jag formade förstås tråkigt traditionella. Han underbara fantasifulla krumelurer och bokstäver.
Farmor och farfar kom på besök och bjöds. Hans var godast.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Deg:
50 g jäst
pärlsocker till garnering
Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
3 äggulor
2 dl socker
2 tsk vanilj eller 3 msk vaniljsocker
kanel att pudra på
ägg till pensling 200 g smör, rumsvarmt
3 äggulor
2 dl socker
2 tsk vanilj eller 3 msk vaniljsocker
kanel att pudra på
pärlsocker till garnering
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på rikligt med fyllning och pudra på kanel. Vik degen dubbel, skär snitt och forma till bullar eller rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar som placeras i formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader. Låt svalna på galler.
Fyllning: Rör ihop smör, ägg, socker och kanel.
Fyllning: Rör ihop smör, ägg, socker och kanel.
Kommentarer
Postat av: Rebecka
Vilken grymt bra blogg du har, synd att man inte hittat den innan..
Provade ett av dina recept på lax igår - såå gott :) idag blir det ett av din recept på kyckling.
Trackback