Herrarnas favorit
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Att fira Jesus födelsedag med tårta tillhör kanske inte vanligheterna, däremot fyller brorsan år mitt i julevevan. I år bjöds det på godaste Jan Mårtenson-tårtan (kika här), verkligen jättejättegod!!! Seg, söt maräng och syrlig, len äggkräm! Big recommendation för den!=)
150 grader i ca 1 timme
Ingredienser
4 ägg
3 dl strösocker (varav 1/2 dl till citronkrämen)
1 tsk bakpulver
saften av en 1/2 citron
skalet av en 1/2 citron
2 dl vispgrädde
Till dekor
2 msk kokosflingor eller lite flagad mandel ovanpå marängtårtan.
Färska jordgubbar, kiwiskivor eller hallon som garnering på krämen.
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 150 grader.
-
Blanda 2 1/2 dl strösocker med bakpulvret.
-
Vispa äggvitorna till ett hårt skum (lägg gulorna åt sidan till senare) tillsätt sockerblandningen under fortsatt vispning.
-
När marängsmeten är riktigt blank och bildar "toppar" breds ca halva smeten ut på en bakplåt täckt med bakplåtspapper till en cirkelformad ca 25 cm i diameter. Gör sedan en krans på den yttersta delen av cirkeln av toppar av resten av smeten (tätt intill varandra). Strö kokosflingor eller mandelflarn över topparna.
-
Sätt plåten på mittfalsen i ugnen och grädda ca en timme.
-
Sänk eventuellt vämen något mot slutet av tiden om marängen får för mycket färg.
-
Lossa marängtårtan från plåten och låt den svalna på svalt underlag.
-
Vispa äggulorna pösiga med resten av sockret (1/2 dl).
-
Tillsätt citronsaften och det hackade citronskalet.
-
Häll blandningen i en kastrull och fortsätt vispa i varmt vattenbad tills smeten är riktigt tjock och pösig.
-
Låt kallna och tillsätt den hårt vispade grädden.
-
Häll citronkrämen över marängtårtan ca 1 timme innan den skall serveras.
-
Garnera krämen med färska bär eller kiwiskivor.
Det här kanske också är något för nyårsafton?
Tårtan ser jättesmarrig ut!
Tack för en underbar blogg. Det är så roligt att titta in och inspireras av allt gott. Så fina bilder också :)
God fortsättning på Julen// Häxan.
"Häxan"
Tack själv!! God fortsättning du också!! /Karin
Denna tårta är en riktig fröjd att äta och är inte alls så bastant som många tårtor kan bli. Problemet var att det lätt slank ner två bitar av den.