Saffransskorpor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Pipande och råsslande lungor är inte direkt rogivande för ett mammahjärta, lillungens femtioelfte sjukhusvistelse medförde med andra ord som vanligt en del tidningsbläddrande under dygnets mörkaste timmar. Den här gången lyckades jag få tag på Allt om mat "Julspecial" -08, kändes som ett kap och riktigt "up to date" i förhållande till det övriga miserabla utbudet. Tackade Sony Ericsson och duktiga avbetalningar för en skaplig mobilkamera och fotade av de mest lockande recepten.
Saffransskorpor probakades, smakades av tillsammans med lite vaniljglögg och föll i god jord. Ganska knapriga, betydligt saftigare än "köpeskorpor" och en hel del smak. Riktigt goda skorpor faktiskt!
Till skillnad från orginalreceptet nöjde jag mig med ett paket saffran och bytte ut nötterna till mandel.
Ingredienser:
75 g smör
1 paket (svindyr:) saffran
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g hackad mandel
1 1/2 dl socker
2 ägg
1 nypa sall
Gör så här: Smält smör och saffran i en kastrull, låt svalna en aning. Blanda mjöl med övriga ingredienser. Rör i smöret och arbeta ihop degen, forma till fyra rullar (ca 20 cm). Grädda i 20 minuter, 200 grader, ta ut skorporna, sänk värmen till 125 grader och skär rullarna på snedden till 2 cm breda bitar, vänd bitarna och låt dem torka i ugnen i 20 - 30 minuter.
Jag lagade saffransskorpor förra julen och gav bort i små påsar till nära och kära. Väldigt uppskattat och gott :)
Skorporna ser jättegoda ut! och vilken fin blogg du har! Jättefina bilder och snygg design. Jag kommer tillbaka :-) Ha det bra!
Vilken fin blogg!! Ska baka de här skorporna när det börjar lacka mot jul:)
Till och med jag blir sugen på att baka när jag ser dina bilder!=)
Åh tack så mycket sånt värmer att höra!
Din blogg var också riktigt mysig. Den får jag allt lägga till och bevaka på bloglovin ;)
Ja, testa! :) Lax i alla former är ju jättegott.
Vilken mysig blogg du har förresten!
Vilken härlig julstämnning det blev nu! ;-) Helt underbart med såna här tjuvstartar-inlägg! Heja heja!
Tusen tack för allt fint ni skriver!!!
Åh, de här skorporna såg riktigt musmiga ut :) hur smakade glöggen? jag har sett den på affären men inte vågat mig på den än...