Solrosbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jerker min sidekick när det gäller groddar och frön gav mig ett recept han tyckte jag skulle testa. Lillungen och jag bakade, skvätte solroskärnor i hela köket, gräddade, bjöd alla som ville och smakade. Smöret rann och gommen njöt, lite grovt och riktigt riktigt gott!!!
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl olja
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
2 dl solrosfrön
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkel
1 dl Saltå 4-Kornskross (eller 1 dl av tex dinkel till)
ca 5 dl vetemjöl
Pensling:
mjölk, solrosfrön
Ugn: 250°
Gör så här: Smula jästen i en skål. Värm vatten och olja till 37°. Häll lite över jästen och rör tills den lösts upp.Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap, solrosfrön, rågsikt, graham, dinkel, kross och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar. Rulla ut längder och skär varje i 13 bitar. Rulla bullar och lägg på en plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med mjölk och strö på solrosfrön. Grädda i ca 10 minuter.
De ser riktigt mumsiga ut! Perfekt till frukosten :)
Vad gott! Jag som älskar solroskärnor på/i bröd, extra bra att det är lite nyttigt också. /Pia
Det ser gott ut! Och fin inredning i köket...
Ett nytt brödrecept är alltid välkommet!=) Mysig tekopp!