Jämtländska kolbullar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att besöka Jamtli julmarknad är fantastiskt trevligt, en upplevelse för alla sinnen - inte minst smaken. Själva unnade vi oss efter drygt fem timmar på Storsjöbadets äventyrsbad ytterligare ett besök på marknaden. Ljuvligt:)

Skogshuggarnas vardagsmat var i långa tider de energirika kolbullar som frästes i en stekpanna direkt över elden där ute i skogen. Numera säljs de till hungriga marknadsbesökare som får insupa härliga dofter och värma sig vid elden samtidigt som vana nävar från traktens män fräser ihop fläsk och kolbullssmet. 


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

ca 6 dl vatten
ca 4 dl vetemjöl
300-400 g rökt och saltat fläsk
salt om det behövsGör så här: Skär rökt och saltat fläsk i tärningar (feta bitar ska det vara eftersom man inte använder något annat fett till stekningen). Stek (knaprigt) så mycket fläsk som du tycker blir lagom i stekpannan till en kolbulle. Blanda ihop vetemjöl och vatten i en skål, smeten blir lite tjockare än pannkakssmet, salta om det behövs (lite beroende på hur salt fläsk du har). Slå en del av smeten över fläsket i stekpannan (smeten skall fylla ut pannan och täcka fläsket till största delen, kolbullen skall vara någon cm tjock när den är klar), stek kolbullen och rör lite på den med jämna mellanrum så att den inte fastnar.
Lillungen försöker klura ut hur en slipsten fungerar.


I går eftermiddag kom snön, men tomtemor och tomtefar vågade sig ut på barmarken strax innan också:)

Kommentarer
Postat av: Fröken Dill

Fantastiska bilder på elden!

Tycker fröken Dill

2011-12-05 @ 12:54:11
URL: http://www.frkdill.blogspot.com
Postat av: Glitterfia

Härligt att se dina vackra bilder från Jamtli. Kolbullar är fantastsikt gott. Kul att ni åker så långt för att besöka Jämtland. Brukar ni åka hit varje år? För att gå på julmarknaden eller?(Du har läsare från Östersund, så det var extra roligt att läsa dina Jamtli inlägg tycker jag)

Följer din fina blogg men är dålig på att kommentera.

2011-12-06 @ 09:23:31
Postat av: ACP

Lite "avundsjuk" på ditt besök på Jamtli men njuter av dina fina bilder. Det var längesedan jag var i Östersund en vinter, det var när det var riktiga vintrar, men det blir det säkert i år också.

2011-12-06 @ 10:06:00
Postat av: Leif på fjället

Vackra bilder som vanligt å kola-bullar som även vi gör och då på vår murika. Mums

2011-12-12 @ 21:27:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen