Dagens bästa - frukost


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag älskar att äta frukost, har jag bara tid och möjlighet så tar jag gärna en långpromenad innan för att sedan komma tillbaka och äta långsamt, njuta så länge det bara går innan det är dags att sätta fart på dagen. Jag tror att det är någonting med lättheten som tilltalar mig, den nordiska, mjukt friska frukosttraditionen, den med fil, som landar sådär lite försiktigt och nöjt i magen!:)

Dagens frukost ackompanjeras av Hasses persilje-, solros-, ost- och timjanbröd! Mängder av smaker och riktigt riktigt gott. Varsågoda!!

_______________________________________________________________________________________________


Ugnstemperatur 175 - 200º

Ingredienser till brödet:

 

6 dl ljummet vatten

25 g jäst

0,75 dl olja

1,5 tsk salt

2 tsk timjan

2 dl riven ost

1 dl hackad persilja

1-2 msk sirap

2 dl solrosfrön

2 dl rågflingor

2 dl rågmjöl (grovt)

8 dl vetemjöl

 

Variera smaken med t.ex. andra örtkryddor och olika ostsorter, nässlor som alternativ till persilja.

 

Gör så här: Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, timjan, riven ost, hackad persilja, sirap, solrosfrö och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop degen. Degen kan vara något lös, den blir fastare när rågflingorna sväller.

Jäs degen övertäckt c:a 60 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

 

Dela degen till c:a 24 bullar. Rulla dem och lägg dem på plåtar (smorda eller med bakplåtspapper).

 

Jäs under bakduk c:a 60 min. Värm ugnen till 175 - 200ºC. Grädda i mitten av ugnen c:a 15 - 10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.



Kommentarer
Postat av: Katarina

Härliga bilder!

2011-03-10 @ 07:18:07
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Yvonne

Spännande med persilja i brödet! Det ska jag prova. Fast jag har bara kallt vatten när jag bakar nu för tiden. Det får jäsa lite längre bara...Ost är gott i bröd! :)

2011-03-10 @ 11:03:12
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: Erika

Så frächt och gott det ser ut, en riktigt lyxig söndagsfrukost! Verkligen fina bilder!!

2011-03-10 @ 11:11:28
Postat av: Jimmie

Härliga frukost bilder.

2011-03-10 @ 11:26:56
URL: http://varldensbastamatblogg.blogg.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Vilken härlig frukost, den hade man inte tackat nej till!

2011-03-10 @ 16:03:28
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Vicky

Här ligger till och med hotellfrukosten jag åt i morse i lä tror jag ;-)

2011-03-10 @ 18:26:59
Postat av: Hasse

Om man vill ha nygräddat bröd till frukosten, utan att gå upp alltför tidigt, kan man baka ut bullarna på kvällen och låta dem stå på plåten över natten. (Gäller även andra långsamt jäsande matbröd.)

Postat av: Eleonore

Vilken lyxfrukost, ser så gott och fräscht ut! :D

2011-03-11 @ 09:07:48
URL: http://www.fika.med.nöjesgalaxen.se/
Postat av: EmbLeM

Åh mumsi mumsi! :D

2011-03-11 @ 22:58:10
URL: http://emblems.blogg.se/
Postat av: Helena Ljunggren

Åh, sådär ska en frukost se ut!

2011-03-12 @ 07:43:19
URL: http://www.helenaljunggren.com/
Postat av: Hanna

Jag är också en riktig frukost-älskare! :) Bilderna är helt underbara :)

2011-03-12 @ 17:14:27
URL: http://kakdrommar.blogspot.com
Postat av: Lena

Ägg med fast vita och sådan, lite lös, gula! Mums!

Nu vill jag ha Janssons Frestelse!

2011-03-14 @ 03:44:10
URL: http://almamater.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen