Dagens bästa - frukost
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag älskar att äta frukost, har jag bara tid och möjlighet så tar jag gärna en långpromenad innan för att sedan komma tillbaka och äta långsamt, njuta så länge det bara går innan det är dags att sätta fart på dagen. Jag tror att det är någonting med lättheten som tilltalar mig, den nordiska, mjukt friska frukosttraditionen, den med fil, som landar sådär lite försiktigt och nöjt i magen!:)
Dagens frukost ackompanjeras av Hasses persilje-, solros-, ost- och timjanbröd! Mängder av smaker och riktigt riktigt gott. Varsågoda!!
_______________________________________________________________________________________________
Ugnstemperatur 175 - 200º
Ingredienser till brödet:
6 dl ljummet vatten
25 g jäst
0,75 dl olja
1,5 tsk salt
2 tsk timjan
2 dl riven ost
1 dl hackad persilja
1-2 msk sirap
2 dl solrosfrön
2 dl rågflingor
2 dl rågmjöl (grovt)
8 dl vetemjöl
Variera smaken med t.ex. andra örtkryddor och olika ostsorter, nässlor som alternativ till persilja.
Gör så här: Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, timjan, riven ost, hackad persilja, sirap, solrosfrö och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop degen. Degen kan vara något lös, den blir fastare när rågflingorna sväller.
Jäs degen övertäckt c:a 60 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela degen till c:a 24 bullar. Rulla dem och lägg dem på plåtar (smorda eller med bakplåtspapper).
Jäs under bakduk c:a 60 min. Värm ugnen till 175 - 200ºC. Grädda i mitten av ugnen c:a 15 - 10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Härliga bilder!
Spännande med persilja i brödet! Det ska jag prova. Fast jag har bara kallt vatten när jag bakar nu för tiden. Det får jäsa lite längre bara...Ost är gott i bröd! :)
Så frächt och gott det ser ut, en riktigt lyxig söndagsfrukost! Verkligen fina bilder!!
Härliga frukost bilder.
Vilken härlig frukost, den hade man inte tackat nej till!
Här ligger till och med hotellfrukosten jag åt i morse i lä tror jag ;-)
Om man vill ha nygräddat bröd till frukosten, utan att gå upp alltför tidigt, kan man baka ut bullarna på kvällen och låta dem stå på plåten över natten. (Gäller även andra långsamt jäsande matbröd.)
Vilken lyxfrukost, ser så gott och fräscht ut! :D
Åh mumsi mumsi! :D
Åh, sådär ska en frukost se ut!
Jag är också en riktig frukost-älskare! :) Bilderna är helt underbara :)
Ägg med fast vita och sådan, lite lös, gula! Mums!
Nu vill jag ha Janssons Frestelse!