Gifflar med sesamfrön, valnötter och solroskärnor





Foto: Karin/bevemyrs blogg

Igår hade lillungen och jag giffelkalas tillsammans med några av våra fina vänner, mysigt hade vi och gifflarna smakade precis sådär gott som vi hade hoppats på. Gifflarna är "brödgifflar" (sådana man äter med något gott pålägg) och kan fyllas med det som finns i skafferiet och som passar de egna smaklökarna. Vi bjöd på gifflar fyllda med valnötter och solrosfrön. Jättegott!!!

Ingredienser:
50 gram jäst
50 gram smör
2½ dl mjölk
2½ dl naturell yoghurt
1 msk honung
1 tsk salt
12 – 13 dl rågsikt vetemjöl (alt. vetemjöl)
Sesamfrön
Fyllning t.ex. valnötter, solroskärnor, ost, soltorkad tomat.

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och yoghurt. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med hjälp av degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till en lång rektangel, strö på det du önskar, tex. solroskärnor, balnötter, ost, oliver i biter, soltorkad tomat. Skär sedan lagom stora (kanske 10X20 cm) trianglar som rullas ihop till gifflar (börja rulla på den breda triangelsidan=)! Låt jäsa på plåt under bakdduk ca 30 min. Pensla med mjölk och strö över sesamfrön. Grädda i 250 grader ca 8-10 min.


Kommentarer
Postat av: Jerka

Vad fina de blev!! Du är ju fantastiskt duktig även med bakandet, inte "bara" med kameran!



Kramar!!

2009-10-10 @ 15:26:09
Postat av: Karin

Tack! Ja, dom ser ju riktigt proffsiga ut trots sin enkelhet. Goda också, vill du bli bjuden någon dag när det ser ut att bli en allt för miserabel lunch?=)



Kram!!

2009-10-10 @ 16:33:47
Postat av: Jerka

Självklart!!



Alla luncher är miserabla i jämförelse med dina skapelser!!



Kramar!!

2009-10-10 @ 17:17:38
Postat av: Maria

Ser så fina ut trots att de verkar så enkla att göra. Ska prova!=)

2009-10-18 @ 17:41:58
URL: http://bevemyrs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen