Valnötsbröd
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2009/solros3_52104502.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2009/solros1_52103593.jpg)
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Fina Jerker är uppvuxen bland groddar och hälsokost och i fredags gav han mig receptet till "Valnötsbröd". Jag bakade och har ätit magen trind hela helgen! Verkligen jäääättegott!!!
Ingredienser:
1/2 pkt jäst
1/2 liter vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
2 äpplen, rivna
1 dl solroskärnor
1 dl grovt hackade valnötter
Gör så här: Värm vattnet till fingertemperatur och rör ut jästen i en bunke. Blanda ner resterande ingredienser förutom mjölet. Arbeta sedan ner mjölet och arbeta degen kraftigt i 5 minuter tills degen är smidig. Låt jäsa under bakduk minst 45 minuter. Ta sedan upp degen på bakbordet och arbeta med några kraftiga tag. Forma till 2 limpor eller använd brödform. Täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter. Skär några snitt i brödet och ställ in i ugnen på 250 C. Sänk temperaturen till 200 C efter 10 minuter och grädda ytterligare i 30-40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Det där är grejer!!
Sjukt gott, rekomenderas varmt med prästost!
Kramar!!
Yes!! En riktig höjdare i matbröds himlen! Älskar när man får en bit valnöt mellan tänderna! Kram!