Ostskålar - en elegant förrätt



Foto: Karin / bevemyrs blogg

För lite sedan var lillungens farmor och farfar bjudna på fest. Där serverades de till förrätt eleganta ostskålar fyllda med skaldjur. Ostskålarna var så goda att de bad värdparet om receptet, ingredienserna visade sig lätta att komma ihåg, ost,  (om man bortser från fyllningen), själva tillverkningsprocessen var lite krångligare men egentligen inte alls särskilt svår.

Häromdagen blev jag själv bjuden på den förädlade osten och måste hålla med om att det är väldigt gott. Att det dessutom ser lite elegant ut gör ju inte saken sämre:)


Imorgon ska jag servera er en svårslaget god marmelad med smak av lakrits och hallon!:)

________________________________________________________________________________

Ingredienser till ostskålen:

ca 400 g ost, välj någon sort som du tycker smakar riktigt gott (räcker till ca 12 skålar)

Valfri fyllning, tex räkor och röra på gräddfil, majonnäs och rom garnerat med citron och dillvippa

Gör så här: riv osten fint, forma till valnötsstora bollar, lägg en boll i taget i stekpannan, när bollen flytit ut och blivit lite lite brun i kanten kylst pannan ner tex genom att ställa den i snö eller  kallt vatten (var noga med att inte vattnen läcker över kanten in på osten bara;). Ta upp "ostplattan" och lägg den över ett upp och nervänt glas av lite mindre modell (te.x snappsglas). Tryck ner osten så att den sluter sig kring glaset. Lossa försiktigt när den svalnat och fyll med tex räkröra och garnera med citron och dill. Om du gör skålen dagen innan den ska serveras blir den lite seg i konsistensen, görs den samma dag är den spröd.


Kommentarer
Postat av: Vicky

Fina bilder.Ser ut som en finare middag från förr...

2010-04-08 @ 10:42:49
Postat av: Chezsofia

Vilken läcker idé med ostskålar! Memoreras för framtida bruk.

2010-04-08 @ 11:17:37
URL: http://www.chezsofia.bloggsida.se
Postat av: Sofia

Borde det inte gå att göra i ugnen istället för i panna? Som man gör med flarn? Hmm, funderar.



Har för mej att jag fått lära mej att stekpåannor inte mår så bra av värme-kyla-värme-kyla. Att botten då kan bågna. Kanske inte stämmer.



Ser väldigt gott ut hursomhelst: :) Ska nog provas när vi får gäster på lördag.

2010-04-08 @ 11:52:26
URL: http://sofiagranstedt.blogg.se/
Postat av: Pinglan

Ja, dessa gosaker är lite knivig att göra men är ju bara sååå goda...

2010-04-08 @ 15:11:29
URL: http://pinglansreceptblogg.blogspot.com
Postat av: Emma

Ostskålarna ser jättegoda ut! Undra om det skulle passa med att fylla dem med t.ex. kötfärssröra eller typ en grekisk sallad i miniformat? Kanske en liten rostad brödskiva till om man vill ha det lite fylligare? Kram Emma

2010-04-08 @ 17:29:30
Postat av: Yvonne

Det ser väldigt gott ut! Det är roligt att göra lite "svårare" saker ibland om man har tid på sig och de går att göra i förväg. Ser fram emot marmeladen! Jag kokar ofta egen! :)

2010-04-08 @ 18:09:09
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: Kaksmulan

Vilken fin blogg du har! Gillar verkligen dina underbara bilder! Ett tips jag har testat att göra ostskålar/flarn på silikonpapper i ugnen, det funkade bra.

2010-04-08 @ 18:14:10
URL: http://kaksmulan.se/
Postat av: Veronica

Snyggt! Nya tallrikar (igen :) )? Kram

2010-04-08 @ 20:45:56
Postat av: Fröken Dill

Vilka snygga ostskålar! Såna vill jag också göra. Kanske med skalade färska räkor i...

Funderar fröken Dill

2010-04-09 @ 14:18:22
URL: http://www.frkdill.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen