Rågtårta
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Efter tre och en halv vecka utomlands börjar man längta efter mat. Jo visst har man frossat i alla tänkbara läckerheter under resans gång men inget går riktigt upp mot de där välbekanta smakerna som hemmavid letat sig in i munnen i åratal.
I bilen hem genom Europa drömde vi oss snålvattendregliga om diverse maträtter, fikabröd, snabbmat och annat smått och gott. Var och en fick välja en maträtt som vi skulle äta under de första dagarna hemma. Lillungen längtade efter köttbullar, potatismos, gräddsås och lingonsylt, Mats drömde om Söderköpings godaste pizza och jag om smörgåstårta.
Här kommer receptet på rågtårtan som med råge stillade smörgåstårtesuget. Väldigt gott med den lite kärva rågbotten tillsammans med len Philadelphia- och creme fraichefyllning.
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser (tycker du extra mycket om fyllning (philadelphiaost och cremefracihe är såååå gott i smörgåstårta) kan du gott göra 1 1/2 sats:) :
Botten:
500 g rågbröd (brukar vara kompakt och tunnt skivade, förpackas oftas i kvadrater)
150 g smält smör
Fyllning:
300 g philadelphiaost
4 dl cremefraiche
4 kokta ägg
1 knippe gräslök, hackad
1 citron, skal
räkor efter tycke och smak
salt
annat som du tycker är gott t.ex. bitar av skinka, vindruvor (halverade), ostkuber, fruktcoktail, stenbitsrom.
Gör så här: Mixa brödet smuligt, smält smöret och blanda det tillsammans med brödet. Tryck ut hälften i botten på en springform (med löstagbara kanter). Blanda philadelphiaost, cremefraiche, ägg (i småbitar), gräslök, räkor, rivet citronskal och annat som du tycker är gott. Smaka av med salt och peppar. Bred hälften av fyllningen på brödbotten och fördela resten av bröd/smör-röran uppepå. Avsluta med att bre på philadelphiafyllningen. Ställ in tårtan i kylen ett par timmar så att den "stelnar till". Ta bort den löstagbara kanten och garnera tårtan med t.ex. räkor, ägg, citron, vindruvor, gurka, minitomater.
I nästa inlägg tipsar jag om en riktigt god blandfärsrätt:)
Kommentarer
Postat av: Fröken Dill
Välkomna hem!
Du skriver verkligen om smörgåstårta så att man börjar längta. Din lät toppen!
Tycker fröken Dill
Postat av: Hanna
Ser gott ut! =)
Postat av: Linda - Cupcakefluffan
Vilken härlig smörgåstårta, ser jättegod ut
Postat av: Erika - Bakglädje
Åh, vad jag blev sugen på smörgåstårta. Låter väldigt gott med rågbröd i, det måste jag testa.
Trackback