Julen närmar sig - Dags för den årliga korvstoppningen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Någon berättade för mig att korvstoppning hemma i det egna köket har ersatt trenden att baka surdegsbröd. Heja, heja säger jag för korvstoppning är allt bra trevligt. Oavsett trender eller ej så har det stoppats korv i många, många år ut på ön där lillungen farmor och farfar bor. Numera är det farfar och mats syssla och lillungen lärs upp i sann korvstopparanda:) Han följer med storögd förtjusning alla moment som skall göras innan den färdiga korven puttrar på spisen.

I helgen tog vi bilen ut till havet för årets korvgöra och jag passade på att fota hela härligheten. Om någon blir sugen kan jag berätta att det faktiskt inte alls är särskilt krångligt, mest bara mysigt (o så vet man ju vad som är i korven också)!:)


Varsågoda, här kommer bilderna från i söndags....


Potatisen vägs upp och lägg i slasken...


.....den skalas och skärs i bitar för att sedan malas.

Späcket delas i lagom stora bitar...


....innan det mals i köttkvarnen.


Röd och gul lök skalas...


....och pressas till fin puré.


Salt och ....


...peppar.


Köttfärs läggs i assistenten......och blandas ordentligt med övriga ingredienser innan det stoppas i kvarnen.Rensköljda fjälster träs på korvhornet och korvsmeten fyller tarmarna.


De långa "korvtarmarna" knyts till mer lagom stora korvar.


Den färdiga korven puttrar på spisen.Ute får sig fåglarna ett vackert skrovmål!:)För dig som vill stoppa egen korv får här receptet på familjen Perssons värmlandskorv:

Ingredienser:

0.8 kg nötfärs
0.8 kg fläskfärs
0.8 kg späck
2.4 kg skalad potatis (drygt 3 kg oskalad)
0.4 kg gul lök
0.4 kg röd lök
4 msk salt
2 tsk vitpeppar
10 m korvskinn (fjälster), finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer

Gör så här: Mal nötfärs, fläskfärs, späck, potatis och lök. Blanda detta tillsammans med kryddorna i en assistent. Trä korvskinnet på "korvtillsatsen" på assistensten och stoppa korven. Knyt i lagom korvar. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara dem i frysen. Tillaga korven i kokande vatten i ca 30 minuter och servera med potatismos, senap och lite sallad. Glöm inte bort att peta bort skinnet på korven när du äter=).
Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen