Helstekt kalkon


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Kalkonmiddag hos lillungens farmor och farfar ute på ön hör mellandagarna till. Otroligt gott blir det med den helsteka fågeln serverad med Hasselbackspotatis, gräddsås och lingonsylt.

Att laga kalkon är nog egentligen mindre krångligt än man kanske tror, lite fixande innan den sätts in i ugnen men sedan sköter den sig mest själv.

Kerstins alldeles fantastiskt goda kalkonrecept bjuder jag er på här idag:
______________________________________________________________________________________________Ingredienser:

1 kalkon, med maginnehållet urtaget och rå:)
4 äpplen i klyftor
(katrinplommon)
1 citron (som delas på mitten, halva citronen gnider du in skinnet på fågeln med, den andra halvan stoppar du i halshålet som blir)
150 g smör
Salt
Peppar
1/2 l vatten
2 buljongtärningar, kyckling eller motsvarande fond
grädde (till såsen)l
Hasselbackspotatis
lingonsylt


Gör så här: Klyfta äpplena och stoppa dem (och ev katrinplommon) i magen på kalkonen. Gnid in skinnet med den ene halvan av citronen och stoppa den andra halvan i halshålet som blir på fågeln (knyt fast den med ett snöre om det behövs). Blanda smör med salt och peppar och gnid in fågeln med röran. Knyt ett snöre runt hela fågeln så att den hänger ihop. Grilla fågeln så att varje sida får färg i 225 grader (vänd den på de olika sidorna vartefter de får färg). Sänk temperaturen till 175 grader, rör ut två buljongtärningar i 1/2 l vatten och häll över fågeln. Ös fågeln med jämna mellanrum. Grilla fågeln 1/2 timme per kilo kött ungefär (alltså - har du en fågel som väger 2 kilo så ska den grillas i 1 timme i 175 grader:). Sila av spadet som blir och spä den sedan med vispgrädde. Servera kalkonen tillsammans med Hasselbackspotatis, gräddsås, lingon, brysselkål och sallad. GOOOOOOTTTT!!!!

Kommentarer
Postat av: Maria

Jag har aldrig lagat kalkon men det både låter och ser jättegott ut.Tack för en härlig och inspirerande blogg!:-)

2011-12-28 @ 12:53:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen