Hemligheten bakom perfekt knäckiga knäck


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Knäck är juligt gott och dessutom alldeles utmärkt smaskande att ta med en påse i fickan när man tittar på världskuppstävlingar i skidskytte (båda kan rekommenderas)....(för det gjorde i alla fall vi förra helgen;)

Nåväl, i många, många år har Gunnel sålt knäck på Söderköpings julmarknad. I år passade jag på att be om receptet och frågade om hemligheten bakom de perfekt knäckiga knäcken:)

Gunnel menar att det är tre saker som är extra viktigt när man kokar just knäck, dels att inte göra mer än en sats åt gången, att inte låte smeten koka för häftigt och dels att göra "kulprovet" (klicka ner en klick i ett glas kallt vatten och smaka av) och riktigt känna hur de krasar mellan tänderna innan man drar av kastrullen från plattan (hon menar på att felet som är lätt att göra är att låta knäcksmeten sluta koka när kulprovet fortfarande visar att knäcken är seg och inte hunnit bli frasig).


Koka knäck nu allesammans och Trevlig Nobeldag.... själv tänker jag passa på att duka upp till Nobelmiddag här hemma!:)


_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 1/2 dl socker
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl grädde, vispgrädde 40 procent
40 skållad och skalad mandel, hackad

Gör så här: Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull, låt allt sjuda försiktigt (hur länge beror på vilken kastrull du använder och hur mycket du låter smeten koka men bortåt 1 timme brukar vara lagom), gör kulprovet och drag av kastrullen när smeten krasar mellan tänderna. Blanda i mandeln och låt den koka med några minuter på slutet. Klicka upp i knäckformar och låt dem stelna. Förvara i kylskåp eller frysen tills det börjar bli dags att äta knäcken.

Några bilder från skidskyttetävlingarna i Östersund
Kommentarer
Postat av: Anna/Frostrosor

Låter som bra tips!

Ser framemot att se din variant av nobelmiddagen också!

2011-12-10 @ 10:51:48
URL: http://frostrosor.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen