Krämigt kikärtsbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Ni som känner min matsmak vet att jag älskar nybakat och hemmagräddat bröd. Titt som tätt blir jag sugen på att prova någonting nytt, rotar lite i skafferiet och plockar fram det som verkar mest lovande. Den här gången hittade jag några burkar kikärtor som fick utgöra basen för brödbaket. De färdiga bullarna visade sig bli ovanligt "krämiga" (eller hur man nu skall uttrycka det:) goda och väldigt saftigt!
I nästa blogginlägg får ni följa med på auktion!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
kikärtor på burk, ca 400 g netto, mixade/mosade
1 msk salt
2 krm fänkål, mald
1/2 dl sirap
1/2 dl flytande margarin
ca 6 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl
Gör så här: Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt och häll det sedan över jästen så att den löser sig. Mixa kikärtorna släta och blanda sedan ner det i bunken tillsammans med övriga ingredienser. Häll i så mycket mjöl att degen blir "okladdig". Knåda degen med maskin eller med musklerna en stund. Jäs i ca 1 timme under bakduk. Forma till ca 20 bröd som du lägger på bakplåtsklädda plåter, jäs under bakduk i ytterligare ca 30 minuter. Pensla med filmjölk och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter i 225 grader.
Kommentarer
Postat av: Katarina
Vilken bra idé att använda kikärter i bröd!
Postat av: Susanne
...så gott det ser ut och vilket fint porslin!
Postat av: Anonym
Har inte bakat med kikärtor i degen. Älskar kikärter så det kan ju inte bli annat än bra.
Måste prova
Postat av: Jossan
Annorlunda och gott!!
Postat av: Hanna
Smakar det mycket kikärter? :) Smarrigt låter det i alla fall ;)
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
"Hanna"
Nej, det kan man inte säga. Kikärtor smakar ju inte så mycket när man äter dem "råa" heller:)
Trackback