Nätfiske och bjudrätten fyllda flundror
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lillungens farmor är åttonde generationen som är bofast ute på ön. Fiskevattnet finns kvar och i helgen lades till sonens förtjusning flundre- och abborrenäten i på bästa fångstplatsen. En hel hög med fina flundror tillsammans med ett gäng sommarfeta abborrar trasslade in sig i maskorna.
Det är inte bara härligt att vara ute vid havet sådär -gott är det förstås med egenfångad fisk.
Ett riktigt bjudrecept är att linda in flundrorna (eller för den delen spättafiléerna om du har lättare att få tag på det) i rökt lax och servera med potatis och vitvinssås.
I nästa inlägg visar farfar hur fiskarna ska rensas.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Ca 600 g fiskfilé, flundra eller spätta
ca 100 g tunna skivor rökt laxfilé
salt
peppar
3 dl fiskbuljong
Sås:
2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
3/4 dl + 3/4 dl vispgrädde
pressad citronsaft
salt
peppar
Garnering:
räkor
dill
citron
Gör så här: Lägg ut fiskfiléerna platt, fördela laxfiléerna över. Rulla ihop varje fisk till en rulle. Salta och peppra. Lägg rullarna i en stekpanna med lock. Häll fiskbuljongen runt och låt allt småputtra under lock i 7-8 minuter (tills fisken är vit). Sila av ca 2 dl av buljongen. Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med buljong, vin och 3/4 dl grädde under omrörning. Låt allt småkoka några minuter. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Vispa 3/4 dl grädde till fast skum som du försiktigt vänder ner i såsen. Lägg ner fiskrullarna i såsen och garnera med räkor, citron och dill. servera med potatis.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Kommentarer
Trackback