Brödrecept med många år på nacken
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag gick vi upp i ottan for vi iväg till badhuset "enbrabithärifrån" och njöt 34 gradigt saltvatten. Hela familjen skrattade sig bubbliga av rutschkaneåk och virvelsim
Dagen toppades hemma hos en av mina två bästa bröder som firade födelsedag. Vi gäster bjöds bl.a på hembakat bröd med ostar, korv, skinka och grönsaker. Helt rätt. Hembakat bröd förtjänar verkligen en plats i finrummet. Oslagbart gott!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser morotslimpa:
50 g jäst
4 1/2 dl vatten
1 1/4 dl filmjölk
1/2 dl flytande margarin
2 msk socker
2 1/2 tsk salt
1 1/2 dl havrekli
1 kg vetemjöl + lite till utbakningen
5 dl grovrivna morötter
1 ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och häll det fingervarma vattnet över. Tillsätt filmjölk, margarin, socker och salt. Blanda tills jästen löst sig. Rör ner havrekli, vetemjöl och morötter. Arbeta degen väl, ca 8-10 minuter med maskin. Jäs i 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg limporna på en plåt, sätt ugnen på 225 grader och låt limporna jäsa tills ugnen nått rätt temperatur. Vispa upp ett ägg och pensla bröden. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.
50 g jäst
4 1/2 dl vatten
1 1/4 dl filmjölk
1/2 dl flytande margarin
2 msk socker
2 1/2 tsk salt
1 1/2 dl havrekli
1 kg vetemjöl + lite till utbakningen
5 dl grovrivna morötter
1 ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och häll det fingervarma vattnet över. Tillsätt filmjölk, margarin, socker och salt. Blanda tills jästen löst sig. Rör ner havrekli, vetemjöl och morötter. Arbeta degen väl, ca 8-10 minuter med maskin. Jäs i 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg limporna på en plåt, sätt ugnen på 225 grader och låt limporna jäsa tills ugnen nått rätt temperatur. Vispa upp ett ägg och pensla bröden. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.
Ingredienser hurtbullelimpa:
Blanda:
5 dl frukmysli
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
Rör i:
4 dl mild yoghurt eller fil
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt
Gör så här: Blanda mysli, vetemjöl, salt och bikarbonat. Rör i yoghurt, honung och lingonsylt. Häll allt i en smord och bröad avlång form. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timme. Låt svalna, skär i tunna skivor. Servera.
Kommentarer
Postat av: sandra
Blev snopen då min sambo var inne på din blogg för att kolla receptet på morotslimpan:) Alla i huset älskade resultatet! Malte har ju sagt att Anders bakar godaste brödet(thekakorna) men han gillade även denna limpa;)
Svar:
Karin
Trackback