Brödrecept med många år på nacken

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Idag gick vi upp i ottan for vi iväg till badhuset "enbrabithärifrån" och njöt 34 gradigt saltvatten. Hela familjen skrattade sig bubbliga av rutschkaneåk och virvelsim ;)
 
Dagen toppades hemma hos en av mina två bästa bröder som firade födelsedag. Vi gäster bjöds bl.a på hembakat bröd med ostar, korv, skinka och grönsaker. Helt rätt. Hembakat bröd förtjänar verkligen en plats i finrummet. Oslagbart gott!
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser morotslimpa:

50 g jäst
4 1/2 dl vatten
1 1/4 dl filmjölk
1/2 dl flytande margarin
2 msk socker
2 1/2 tsk salt
1 1/2 dl havrekli
1 kg vetemjöl + lite till utbakningen
5 dl grovrivna morötter
1 ägg till pensling

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och häll det fingervarma vattnet över. Tillsätt filmjölk, margarin, socker och salt. Blanda tills jästen löst sig. Rör ner havrekli, vetemjöl och morötter. Arbeta degen väl, ca 8-10 minuter med maskin. Jäs i 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg limporna på en plåt, sätt ugnen på 225 grader och låt limporna jäsa tills ugnen nått rätt temperatur. Vispa upp ett ägg och pensla bröden. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.
 
 
Ingredienser hurtbullelimpa:
 
Blanda:
5 dl frukmysli
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
 
Rör i:
4 dl mild yoghurt eller fil
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt
 
Gör så här: Blanda mysli, vetemjöl, salt och bikarbonat. Rör i yoghurt, honung och lingonsylt. Häll allt i en smord och bröad avlång form. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timme. Låt svalna, skär i tunna skivor. Servera.
 
 
Bevemyrs på facebook

Kommentarer
Postat av: sandra

Blev snopen då min sambo var inne på din blogg för att kolla receptet på morotslimpan:) Alla i huset älskade resultatet! Malte har ju sagt att Anders bakar godaste brödet(thekakorna) men han gillade även denna limpa;)

Svar: Heja sambon!!!;) morotslimpan är ju snart en klassiker, toppengod!!;) Ses snart! Kram!!
Karin

2012-10-15 @ 19:19:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen