Svartavinbärssaft
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Flundrorna som jag lovade rensarbilder på får vänta en dag eller två.
Ett glas av den här saften fick min vän att bestämma sig för att det var dags att ge sig på svartavinbärsbuskodling.
När jag pratade med henne igår berättade hon att hon titt som tätt kom på sig med att gå och längta efter "Karins svartavinbärsdricka". Och jag förstår henne, den är verkligen fantastiskt god. Fyllig och djup i smaken men egentligen varken annorlunda eller särskilt märkvärdigt. Jag tror att lite av hemligheten ligger i att använda djupt svarta bär, på gränsen till övermogna.
Själv ska jag göra precis som Sofia. Köpa ett gäng buskar och hoppas på riklig skörd.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 liter väl mogna svartavinbär
5 dl vatten
6 dl socker
1 krm natriumbenzoat / liter avrunnen saft
Gör så här: Rensa bären grovt (det är inte jättenoga eftersom bären silas bort efter koket). Lägg dem i en kastrull tillsammans med 5 dl vatten. Låt allt koka i ca 10 minuter. Mosa bären med en sked mot kastrullkanten så att saften rinner ut. Låt saften rinna av i en silduk med en skål under, ca 30 minuter. Häll den avrunna saften i en rengjord kastrull, lägg i sockret (6 dl per 1 liter avrunnen saft) och koka i fem minuter. Häll i natriumbenzoat. Häll upp den heta saften i glasflaskor. Förvara svalt i glasflaskor eller i plastflaskor i frysen (då behöver du inte tillsätta natriumbenzoat). Späd med vatten innan servering.
Kommentarer
Postat av: Anna
Låter jättegott!
Har du provat att göra saft av svartvinbärs blad?
Det kan jag rekomendera, otroligt gott.
Har gjort flera satser i sommar, enkelt och väldigt gott.
Svar:
Karin
Postat av: Sofia
Hej Karin
Nu har jag skördat och ska pröva att göra din saft!!
Hoppas den blir lika god som den jag fick av dig förra året ;-)
Kram
Postat av: Chiprun
Hej,
Jag gjorde alltid blad saften förr med citronsyra, blad och
Skivad citron + socker, men jag har glömt hur jag gjorde.
Skulle bli jätte glad om du kunde friska upp mitt minne.
Tack på förhand.
Ulla
Svar:
Karin
Trackback