Valborgsmässoeld och sonen väljer helgmiddag

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
1:a maj. När sonen får bestämma mat väljer han alltid sillstek. En riktig klassiker där köttet kokas så länge att det nästan faller sönder. Såsen görs på kokspadet och blir sådär god att man nästan kan sleva i sig den som soppa. Själv fick jag receptet av barnens farmor för en sådär tio år sedan, många stekar har det blivit sedan dess.
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1 st skinkstek/benfri fläskkotlett
1 burk ansjovisfilé
3 gula lökar,  i klyftor
kryddor, salt, peppar (eller grillkrydda som jag själv tycker är gott)
smör att steka i
vatten
 
Sås:
Stekspadet
5 dl vispgrädde
Soja utan smak (colorit)
salt
 
Servera med:
kokt potatis
lingonsylt
inlagd gurka
 
Gör så här: Bryn köttbiten i smör, krydda. Häll på vatten så att köttbiten nästan täcks. Lägg i löken och häll i burken med ansjovisfiléer med spad. Låt allt sjuda under lock i 4-5 timmar. Fyll på med vatten om det behövs och vänd köttbiten några gånger. Tag upp köttet, häll spadet i en sil ner i en kastrull (sila alltså bort lökbitarna och ev. ansovisrester). Om det är mycket vatten kvar i spadet låter du den sjuda tills någon dl återstår (är det för mycket vatten kvar i spadet blir det inte så mycket smak på såsen). Häll i grädde, färga med soja och smaka av med salt. Servera med kokt potatis, lingonsylt och gurka. 
 
 
I går firade vi Valborgsmässoafton hemma hos vänner i deras snygga hus. 
 
 
Grillpremiär och grillmisses her self vid gasolgrillen. ;)
 
Framåt natten for vi iväg till småstaden och spanade in valborgsmässoeld, fyrverkerier och liveband.
 
Bandet som uppträdde var riktigt bra och publiken gungade loss trots snålblåst och gråväder. ;)
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen