Värmlandskorv


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sedan någon gång i början av 1900-talet har den här korven tillverkats i släkten, en av de abslout trevligaste jultraditionerna i min familj!:) Så här gick det till förra året (här).


I nästa blogginlägg tar vi reda på vad det är diakonissan år efter år alltid ger till några av mina bästa vänners julfirande.
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

0.8 kg nötfärs
0.8 kg fläskfärs
0.8 kg späck
2.4 kg skalad potatis (drygt 3 kg oskalad)
0.4 kg gul lök
0.4 kg röd lök
4 msk salt
2 tsk vitpeppar
10 m korvskinn (fjälster), finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer

Gör så här: Mal nötfärs, fläskfärs, späck, potatis och lök. Blanda detta tillsammans med kryddorna i en assistent. Trä korvskinnet på "korvtillsatsen" på assistensten och stoppa korven. Knyt i lagom korvar. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara dem i frysen. Tillaga korven i kokande vatten i ca 30 minuter och servera med potatismos, senap och lite sallad. Glöm inte bort att peta bort skinnet på korven när du äter=).

Då så, så här går det till rent visuellt...:)


Potatis skalas och vägs...


...späcket skärs i bitar.


Löken vägs också noga.


Potatis mals....


...precis som späcket...


...och löken.


Kryddorna blandas med löken.


Blandfärsen tinas från frysen.


Allt blandas sedan i en salig röra:)


Lillungen pytsar upp korvsmet och farfar håller i skinnet och formar korvarna.


Ett korvhorn i all sin prakt:)


Fyra händer hjälps åt och knyter korvarna.


Ett gäng med färdigknutna lagom stora korvar:)


Korven puttrar på spisen.

Kommentarer
Postat av: KG

Mums!!

2010-12-19 @ 13:46:17
Postat av: Yvonne

En sån härlig bildkavalkad! Och hemmagjorda korvar är nog godare än de från affären. Hälsningar från Värmland! ;)

2010-12-19 @ 21:13:18
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: Helena Ljunggren

Men du, det kan inte bli mycket godare än det där! Härliga bilder.

2010-12-20 @ 08:46:01
URL: http://www.helenaljunggren.com
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"Yvonne"

Ja o på nåt sätt smakar det bättre av att bara veta vad som korvsmeten består av!;)



Hälsa Värmland så gott!!:)

2010-12-20 @ 22:11:12
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"Helena Ljunggren"

...känns som att mathistoriens vingslag flåsar en lite trevligt i nacken när man lassar upp det här på tallriken också!:) /Karin

2010-12-20 @ 22:16:46
Postat av: malgorzata bernhardsson

Har alldrig ättit korven.Köpt idag och kokar nu på spisen.Har lite vitlök i kokt vatten.:))

2011-03-07 @ 15:50:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen