Värmlandskorv


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Sedan någon gång i början av 1900-talet har den här korven tillverkats i släkten, en av de abslout trevligaste jultraditionerna i min familj!:) Så här gick det till förra året (här).
I nästa blogginlägg tar vi reda på vad det är diakonissan år efter år alltid ger till några av mina bästa vänners julfirande.
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
0.8 kg nötfärs
0.8 kg fläskfärs
0.8 kg späck
2.4 kg skalad potatis (drygt 3 kg oskalad)
0.4 kg gul lök
0.4 kg röd lök
4 msk salt
2 tsk vitpeppar
10 m korvskinn (fjälster), finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer
Gör så här: Mal nötfärs, fläskfärs, späck, potatis och lök. Blanda detta tillsammans med kryddorna i en assistent. Trä korvskinnet på "korvtillsatsen" på assistensten och stoppa korven. Knyt i lagom korvar. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara dem i frysen. Tillaga korven i kokande vatten i ca 30 minuter och servera med potatismos, senap och lite sallad. Glöm inte bort att peta bort skinnet på korven när du äter=).
Då så, så här går det till rent visuellt...:)

Potatis skalas och vägs...

...späcket skärs i bitar.

Löken vägs också noga.

Potatis mals....

...precis som späcket...

...och löken.

Kryddorna blandas med löken.

Blandfärsen tinas från frysen.

Allt blandas sedan i en salig röra:)

Lillungen pytsar upp korvsmet och farfar håller i skinnet och formar korvarna.

Ett korvhorn i all sin prakt:)

Fyra händer hjälps åt och knyter korvarna.

Ett gäng med färdigknutna lagom stora korvar:)

Korven puttrar på spisen.
Kommentarer
Postat av: KG
Mums!!
Postat av: Yvonne
En sån härlig bildkavalkad! Och hemmagjorda korvar är nog godare än de från affären. Hälsningar från Värmland! ;)
Postat av: Helena Ljunggren
Men du, det kan inte bli mycket godare än det där! Härliga bilder.
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
"Yvonne"
Ja o på nåt sätt smakar det bättre av att bara veta vad som korvsmeten består av!;)
Hälsa Värmland så gott!!:)
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
"Helena Ljunggren"
...känns som att mathistoriens vingslag flåsar en lite trevligt i nacken när man lassar upp det här på tallriken också!:) /Karin
Postat av: malgorzata bernhardsson
Har alldrig ättit korven.Köpt idag och kokar nu på spisen.Har lite vitlök i kokt vatten.:))
Trackback