Värmlandskorv
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/julkorv_122254734.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/julkorv1_122254764.jpg)
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Sedan någon gång i början av 1900-talet har den här korven tillverkats i släkten, en av de abslout trevligaste jultraditionerna i min familj!:) Så här gick det till förra året (här).
I nästa blogginlägg tar vi reda på vad det är diakonissan år efter år alltid ger till några av mina bästa vänners julfirande.
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
0.8 kg nötfärs
0.8 kg fläskfärs
0.8 kg späck
2.4 kg skalad potatis (drygt 3 kg oskalad)
0.4 kg gul lök
0.4 kg röd lök
4 msk salt
2 tsk vitpeppar
10 m korvskinn (fjälster), finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer
Gör så här: Mal nötfärs, fläskfärs, späck, potatis och lök. Blanda detta tillsammans med kryddorna i en assistent. Trä korvskinnet på "korvtillsatsen" på assistensten och stoppa korven. Knyt i lagom korvar. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara dem i frysen. Tillaga korven i kokande vatten i ca 30 minuter och servera med potatismos, senap och lite sallad. Glöm inte bort att peta bort skinnet på korven när du äter=).
Då så, så här går det till rent visuellt...:)
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv_122297560.jpg)
Potatis skalas och vägs...
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv1_122297587.jpg)
...späcket skärs i bitar.
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv2_122297626.jpg)
Löken vägs också noga.
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv3_122297652.jpg)
Potatis mals....
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv4_122297711.jpg)
...precis som späcket...
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkortv5_122297741.jpg)
...och löken.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv6_122297767.jpg)
Kryddorna blandas med löken.
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv7_122297795.jpg)
Blandfärsen tinas från frysen.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv8_122297813.jpg)
Allt blandas sedan i en salig röra:)
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv10_122297880.jpg)
Lillungen pytsar upp korvsmet och farfar håller i skinnet och formar korvarna.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv11_122298023.jpg)
Ett korvhorn i all sin prakt:)
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv12_122297911.jpg)
Fyra händer hjälps åt och knyter korvarna.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv13_122297946.jpg)
Ett gäng med färdigknutna lagom stora korvar:)
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1067987/images/2010/vkorv14_122298059.jpg)
Korven puttrar på spisen.
Kommentarer
Postat av: KG
Mums!!
Postat av: Yvonne
En sån härlig bildkavalkad! Och hemmagjorda korvar är nog godare än de från affären. Hälsningar från Värmland! ;)
Postat av: Helena Ljunggren
Men du, det kan inte bli mycket godare än det där! Härliga bilder.
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
"Yvonne"
Ja o på nåt sätt smakar det bättre av att bara veta vad som korvsmeten består av!;)
Hälsa Värmland så gott!!:)
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
"Helena Ljunggren"
...känns som att mathistoriens vingslag flåsar en lite trevligt i nacken när man lassar upp det här på tallriken också!:) /Karin
Postat av: malgorzata bernhardsson
Har alldrig ättit korven.Köpt idag och kokar nu på spisen.Har lite vitlök i kokt vatten.:))
Trackback