Jamtli julmarknad - Julstämning så det gnistrar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En av Sveriges absolut mysigaste julmarknader är Jamtli julmarkad i Östersund. I fredags öppnades portarna och nu i helgen är det dags för årets upplaga. Själva har vi tagit tåget knappt 80 mil norrut för att njuta av all den här underbara julstämningen. För vad går upp mot att strosa omkring bland hundratals marknadsstånd, smaska knäck, titta på vackert snidade tomtar, åka häst och vagn, dricka glögg och värma sig vid en av alla de eldar som tänts i mörkret? Förra året var det betydligt kallar (-27) och en hel massa snö, kika (här) om du vill se bilder.

Hembakat tunnbröd säljs lite här och där på marknaden. Vill du som inte får chansen att köpa jämtlänningarnas urgoda variant baka eget så använd då det här Jämtländska receptet som jag bloggade i fjol:)

I nästa bloggginlägg gör vi ett nytt besök på Jamtli och så spanar vi in de traditionsenliga kolbulllarna:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

 

3 liter mjölk (använd gärna mjölk med hög fetthalt)

250 g smör

2 tsk salt

3/4 dl anis (stött)

3/4 dl fänkål (stött)

1 påse brödkryddor

2 1/2 dl ljus sirap

1/3 påse, ca 15 g Hjorthornssalt

125 g jäst

2 kg rågsikt

6 dl havregryn

2 kg + 1 1/2 kg vetemjöl, (ca 2 kg till degen och ca 1 1/2 kg till utbaket), vill du ha ett grövre tunnbröd kan du använda ett lantvetemjöl i degen istället)

 

Gör så här: Värm smör och mjölk till 37 grader (fingervarmt), smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite degspad, rör i salt, anis, fänkål, sirap och hjorthornssalt. Blanda ner rågiskt och havregryn. Häll i vetemjöl till lagom konsistens, degen skall vara ganska lös. Jäs i ca 20-30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl så att degen inte klibbar. Forma degen till bullar, kavla ut tillsammans med rikligt med vetemjöl eller kornmjöl (kornmjöl ger en väldigt god smak), kavla med en räfflad eller slät kavel, vrid hela tiden brödet (med mjöl inunder) så att det inte fastnar i bordet. Avsluta med att kavla med kruskaveln.  Grädda i vedeldad ugn, har du igen så kan du grädda kakorna i en torr stekpanna, några minuter på varje sida, eller på översta falsen i hög värme på en plåt i ugnen:)

 




Att sitta på renskinnen bakom hästen värmer gott, riktigt mysigt för både fyraåringar och vuxna:)


Kommentarer
Postat av: Marita

Det ser otroligt mysigt ut Karin! Tänk att få åka dit någon gång och får njuta av allt juligt :)

2011-12-03 @ 09:53:52
URL: http://maritasmaskor.blogspot.com
Postat av: Katarina

Vilken härlig och stämningsfull julmarknad!

2011-12-03 @ 10:09:11
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Fröken Dill

Spännande; jag gillar mjuka tunnbröd, men har aldrig bakat egna.

2011-12-04 @ 11:02:17
URL: http://www.frkdill.blogspot.com
Postat av: Anneli

Jämtlandstös som jag är var jag självklart på Jamtli julmarknad - en årlig tradition fylld av julstämning! Håller med om att det är en av Sveriges mysigaste julmarknader! Förutom tunnbröd kom jag hem med ost från Skärvången, prisbelönad lingonglögg från Kretsloppshuset, marmelad från JämtTinas Havtorn och bröd från Frejas Bakeri. Vi har otroligt många duktiga mathantverkare här i Jämtland - som har bidragit till att Österund har utsetts till Matlandet Sveriges huvudstad 2011!

2011-12-06 @ 14:18:41
Postat av: Julia

Jösses, vad mysigt det ser ut på bilderna i alla fall! Jättefina bilder!

2011-12-12 @ 18:22:09
URL: http://www.julstamning.com/
Postat av: Ulla

Hej, kom till din blogg när jag sökte efter var man kan köpa glutenfritt tunnbröd. Vet du hur jag får tag i det? Mvh Ulla

2011-12-21 @ 19:40:12
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"Ulla"

Hej!

Nej tyvärr vet jag inte vart de säljer just glutenfritt tunnbröd. Däremot vet jag att det såldes på Jamtlis julmarknad och att det hade en rykande åtgång!:) Du kan ju alltid baka själv, det finns ett riktigt bra recept här på bloggen som du gör hemma i stekpannan:



http://bevemyrs.blogg.se/2009/june/tunnbrod.html



Byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix bara.



Hälsar Karin



2011-12-22 @ 10:13:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen