Sous vide

Idag ska du som inte redan vet få lära dig vad en Sous Vide är för något:)

För lite sedan samlades vi alla ute på Dunderhov. Det var dags att plocka fram utegrupper, ställa i ordning växthuset, vårstäda rabatter, fixa polen, måla altanen och fälla träd i skogen. En sådan massa jobb kräver förstås mängder av god mat:) Själv bjöd jag en av dagarna på ostfyllda biffar (en variant av den här), kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka (förvarad här). Efterrätten en äppelpaj med marängtäcke (uppäten innan foto så receptet får vänta till nästa gång jag vispar ihop den).

En annan av dagarna var det brorsans tur. Johan hade plockat med sig sin Sous Vide, en bärkasse spättafileér, färskpotatis, citroner, gräddsås och sallad. Till dessert kalasade vi på en gigantisk chokladask.

Sous Vide används av mer välsmakande restauranger och är en matlagningsmetod där råvaran vakuumförpackas i lufttäta plastpåsar som sedan stoppas i 60 gradigt vatten. En metod som uppfanns i 70-talets gourme-Frankrike. Restauranger förbereder kött långt innan den skall ätas och steker sedan bara på den när gästen beställer rätten, praktiskt och mycket gott.

Vad är fördelarna då? Jo råvaran behåller genom hela processen sin saftighet och form. Smaken stannar i det som skall ätas. Kött, fisk, ägg eller vad man nu kan tänka ut blir perfekt rakt igenom. Steks t.ex. en köttbit på mer traditionellt vis så är den ofta rosa i mitten och mer "well done" ute i kanterna, eller för den delen "well done i mitten well well well done i kanterna". Med Sous vide får du den rosa (eller hur du nu vill ha den) från ytterkant till mitten.



Hur fungerar det nu då, jo i princip så här.



Vakumförpackaren.


Påsarna fylls med fisk (eller något annat du vill tillaga).


Rivet citronskal och lite salt strös på.


Luften sugs ur påsarna.


Påsarna stoppas i en katrull med vatten (men du kan i princip använda vilken balja som helst, vattentemperaturen blir aldrig mer än 60 grader).



Sous Vide håller vattnet cirkulerande och i konstant  60 grader.



Efter ca 25 minuter är påsarna redo att klippas upp och fisken klar att läggas på tallriken och ätas.


Köper du just den här varianten som kostar ca 5000 kronor (finns betydligt billigare) får du en praktisk väska på köpet:)

Kommentarer
Postat av: Vicky

Häftig grej!!

2012-05-23 @ 09:31:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen