Skarpsås från Espö

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Minns ni hur Leo någon gång i juni lärde oss att byxa en abborre? Om inte så kika här. I samma veva fick jag nys om att hans fru Birgitta brukade servera en alldeles extra god skarpsås till olika fiskrätter. En sås med sitt ursprung från Espö, en av öarna straxt utanför där de bor.
 
Receptet har anor långt tillbaka i tiden. Redan på 1930-talet serverade Gunhild den här såsen och att hon var flink med kastruller och ingredienser visade sig på 1940-talet då hon startade ett omtyckt pensionat på Södra Finnö. Skarpsåsen kan med fördel ätas till allt från inkokt ål till fiskaladåb. Föredrar man stekt spättafilé eller fiskpinnar så fungerar det fint det också.;)
 
Skarpsåsen är riktigt god och ska jag försöka likna den vid något så påminner smaken om Mimosasallad, fast utan Mimosa då.;)
 
Så varsågoda, ingen slår öborna på fingrarna när det handlar om fiskrecept, Birgittas skarpsås från Espö.;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
2 dl vispgrädde
5 msk strösocker
1 äggula
3 msk senap
1 tsk koncentrerad ättika
1 krm grovt malt vitpeppar
 
Gör så här: Vispa grädden hårt (Birgittas egna tips så att såsen inte rinner genom gaffeln). Ställ åt sidan. Vispa äggula och socker pösigt, rör ner senap, ättika och vitpeppar. Blanda ner den vispade grädden. Servera till fiskrätter av olika slag.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen