Vit chokladmousse med smak av citron, toppat med färska bär


Foto: Karin / bevemyrs blogg


I morgon är det nyårsafton och några av er funderar säkert på vad ni ska äta när det nya året firas in. Det finns ju så oändligt mycket att välja på och inte sällan slår man nästan knut på sig själv för att få till något riktigt gott! Själv firar jag med vänner, vi brukar hjälpas åt med maten och i år ska jag förbereda förrätt och efterrätt. Jag gillar verkligen pilgrimsmusslor så sådana snabbt och hett stekta serverat tillsammans med vin- och gräddkokta jordärtskockor får bli förrätt. Till efterrätt är det gott med någonting sött men inte alltför "tungt", i år föll valet på vit chokladmousse med smak av citron och toppat med hjortronsylt (även gott tillsammans med bär av olika slag).

För er som är nyfikna på vad vi ska äta till huvudrätt kan jag avslöja att Veronica planerat för hjortfilé serverat på en citrondoftande bädd av svartrot och mandelpotatis. Serverat tillsammans med rosmarinsky. Tolvslagsfikat är än så länge en hemlighet.

Några goda och nyårsfestliga tips (där varken råbansknop eller pålstekskunskaper krävs;) för er som ännu inte bestämt er för 2010 års sista meny:

Förrätt - spröda, eleganta ostskålar (här), eller läckra skaldjurspastejer (här) eller kanske några skivor av min egen favoritrulle (här).

Huvudrätt - kyckling i vin (här), eller kanske laxfiléer med rökt lax och krutonger (här) tillsammans med murkelsåsen i det här receptet.

Efterrätt - oemotståndligt luftigt läcker tobleronemousse (här), eller len, söt krämig brullé (här) eller kanske mitt eget val för året, vit chokladmousse.

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till vit chokladmousse:

3 dl grädde
2 ägg
2 msk socker
1 dl creme fraiche
200 g vit choklad
rivet skal av 1 citron
blåbär/hallon/björnbär/hjortron/passionsfrukt/sylt

Gör så här: Smält chokladen på svag värme i en skål i mikron. Vispa grädde hårt tillsammans med socker. I en annan skål vispar du sedan äggen, rör ner chokladen och creme fraiche i äggröran, riv i skalet av 1 citron, vänd sedan försiktigt ner grädden. Lägg bär i botten på några fina glas eller skålar, fördela grädd/ägg/chokladsmeten i skålarna. Ställ in i kylskåpet och låt moussen bli riktigt kall, innan servering garnerar du med bär/sylt eller något annat gott!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen