Räkmacka med Smetana
Jul 2015
Botten:
25 - 30 st pepparkakor (som krossas i mixer eller för hand)
75 g smör (smält)
Fyllning:
800 g philadelphiaost
3 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk pepparkakskryddor
1/2 tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
ca 12 st (eller så många du tycker får plats) pepparkakor
Glasyr:
200 g philadelphiaost
100 g smör (smält)
2-3 dl florsocker (eller så mycket det går åt)
Gör så här: Mixa pepparkakorna till botten, smält smöret och blanda det med pepparkakssmulorna. Smörj en form med löstagbar kant och tryck ut blandningen i den. Ställ formen kallt. Blanda philadelphiaost med socker, mjöl, vaniljsocker, salt, kanel, pepparkakskryddor och kryddneljka. Rör i ett ägg i taget. Häll ungefär hälften av blandningen i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter i 175 grader. Tag ut kakan och lägg på ett lager med pepparkakor, häll på resten av smeten (tryck ner pepperkakorna lite om dom flyter upp), grädda i ytterligare ca 40 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet så att den blir riktigt kall, gärna över en natt eller så. Smält smöret till glasyren och blanda det med philadelphiaosten. Rör i så mycket florsocker att du får en lagom bredbar konsistens. Bred glasyren på kakan och garnera den sedan gärna fint!
Pepparkaksgrissini med ädelostdipp
Använd färdig deg eller gör egen.
1 dl sirpa
1 ½ dl socker
½ dl kaffe färdigt drick kaffe
150 g margarin eller smör
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
½ tsk malda neljlikor
1 msk rivet citronskal
½ msk bikarbonat
6 ½ till 7 dl vetemjöl
Gör så här: Koka sirpa, socker och kaffe, lägg i smöret och smält det sakta. Låt sirapsblandningen svalna innan du häller den i assistentens degbunke, eller i en vanlig bunke. Blanda i resten och arbeta degen smidig. Lägg degen i kylskåpet och låt den vila där en stund. Kavla ut degen, rulla ut till grissini, lägg på en plåt, grädda i 175 grader i 7-8 minuter, lite beroende på hur stora du gör dem. Det är viktigt att de gräddas knapriga så att de inte går sönder när du dippar dem. Låt kakorna kallna på plåten. Att frysa degen går bra!
Ädelostdipp:
Ca 120 g ädelost
2 dl lättcreme fraiche
Gör så här: Mosa osten och blanda med creme fraiche. Dippa pepparkaksgrissini i osten och njut.
Amerikanska pannkakor med bacon och lingon
Ingredienser Amerikanska pannkakor:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk/naturell eller yoghurt/turkisk yoghurt (använder du turkisk yoghurt tar du 2 dl yoghurt/1 dl mjölk)
1 msk flytande smör
1 ägg
2 paket bacon, klippt i småbitar
lingon
smör till stekningen
ev. lingonsylt till servering
Gör så här: Klipp och fräs bacon hemma eller på plats. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fil/yoghurt, smör och ägg. Smeten blir ganska tjock. Häll smeten i en plastbunke och ta med på utflykten. Värm upp smör i stormköket och klicka ut smeten i små ”högar”, strö på färdigstekt (eller "rå") bacon och några lingon på varje. Grädda tills de blivit gyllene. Servera som de är eller med lingonsylt. Om du använder stormköket när det är minusgrader så tänk på att ta med dig en gasoltub avsedd för kallare väder (om du inte använder t:sprit förstås)