Goda limebullar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Mammas bullar fyllda med lime, smör och socker. Goda, saftiga och smått oemotståndliga!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarmt
1 1/2 dl socker
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
11-13 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 lime, ekologiska, rivet skal
Gör så här: Smula jästen i en degbunke och lös upp den med mjölken. Blanda i övriga ingredienser och knåda en stund. Jäs under bakduk i ca 40 minuter. Kavla ut till en platta, blanda ingredienserna till fyllningen och bred den på degplattan. Rulla ihop till en rulltårtsliknande rulle och skär i skrivor, placera skivorna i formar. Jäs ytterligare i ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 6-7 minuter i 250 grader.
Pizzafrallor och årets första cykeltur till havet
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag tog vi årets första cykeltur längst med Göta kanal och ut till Östersjön. I picknickkorgen hade vi packat nybakade pizzafrallor. Verkligen saftiga och supergoda! Perfekt matsäcksmat!
Ingredienser till 8 st:
¼ pkt jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl
Fyllning (eller valfri fyllning)
2–3 msk pizzasås/tomatsås, blanda tomatpuré och ketchup och smaka av med lite salt
ca 150 g kassler
ca 150 g ost, riven
Garnering:
oregano
flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en bunke och blanda ut med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i några minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Dela i 8 bitar, rulla till bollar och kavla ut till platta bröd, bred på tomatfyllningen och lägg på kassler och ost. Knip ihop till bollar, var noga med skarvarna så att inte tomatsåsen rinner ut. Jäs i ytterligare 20 minuter. Pensla med vatten och strö på flingsalt och oregano. Grädda i ca 10-12 minuter i 250 grader.
Kanalen är tömd på vatten under vintern.
Smidigt att kunna skjutsa två barn samtidigt. Att köpa barnsitsen fram är en av de absolut bästa och mysigaste köpen vi gjort. I början kan det kännas lite vingligt men man lär sig snart. Ett tips är att alltid använda handbromsen när barnen sitter på och cykeln står still.
Tussilago - barndomens vår.
Mem är första slussen in från Slätbaken och vidare till Göta kanal. En charmig och vacker plats.
Grillad kyckling med pärontzatziki
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag har äntligen grillsäsongen sprakat igång hemma hos oss. Först ut att grillas blev en välmarinerad kycklinfilé. Serverad med sallad, ris och päronzatziki blev det en måltid väl värdig en premiär.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
2 päron, grovt rivna
salt
äppelcidervinäger
Gör så här: Blanda yoghurt, vitlök och päron, smaka av med salt och äppelcidervinäger.
Subwaykakor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I morgon kväll kommer tre av sonens kompisar över för att hitta på trevligheter och mysa framför tv:n. Igår laddade vi genom att baka de allra godastse Subwaykakorna man kan tänka sig. Fyllda med nonstop blir det en barnsligt god variant. Hoppas nu bara att de faller gästerna i smaken också.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
300 g smör, smält
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl brun farinsocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
2 dl nonstop eller 200 g hackad mjölkchoklad
Gör så här: Smält smöret. Vispa socker, ägg och vaniljsocker och blanda sedan i övriga ingredienser (utom nonstop/choklad). Fortsätt att vispa tills smeten blir seg och kolaaktig. Blanda till sist i nonstop/choklad. Rulla till mindre bollar, lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, inte för tätt då de flyter ut (jag brukar lägga nio bollar på varje plåt). Grädda i ca 15 minuter i 175 grader.