Foto: Karin / bevemyrs blogg
De här läckra kakorna bakar min mamma ofta, dels som muffins men även i stor springform.
Kakorna har en bas av saftig sockerkaka och en fyllning av härligt god sockermandel. Syndigt gott och ett tips är att inte snåla på fyllningen.
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
100 g socker
2 ägg
2 msk mjölk
100 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
Mandelsmet:
75 g sötmandel
3/4 dl socker
1 dl smält smör
Gör så här: Vispa smör och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Bred/häll ut smeten i formar. Mixa mandeln, smält smöret och rör ihop det med mandel och socker. Klicka ut lite mandelsmet i varje form. Grädda i ca 20-25 minuter i 175 grader
Bevemyrs på facebook
Nyligen bloggade jag receptet till "Kassler Bombay" och undrade över namnet på den här alldeles perfekt goda maträtten. Idag fick jag ett mail med gåtans lösning. Det visade sig att "Kassler Bombay" är en vinnare i sin klass och att receptmakaren vann finfina priser när rätten korades till bästa recept. Läs själva Birgittas mail:
"Du undrade över hur denna rätt fått sitt namn, ty det var för Dig en gåta. Det är jag som är upphovskvinnan till Kassler Bombay.
Hemmets Veckotidning hade 1997 en tävling om Sveriges festligaste kasslerrätt och i denna tävling knep jag 1:a priset med min Kassler Bombay, men mitt ursprungsrecept är lite ändrat - jag hade t.ex inte både grädde och cremé fraiche i rätten.
Som pris erhöll jag en resa till Alsace tillsammans med bl.a mästerkocken Jan Boris Möller samt ett tjusigt halsband.
Nu har Du fått svar på Din gåta.
Ha en fortsatt bra dag och tack för alla härliga recept Du levererar!"
Tack säger jag och kan samtidigt passa på att uppmana fler att höra av sig till mig. NI är väldigt många som läser bloggen och nog måste det finnas fler som ruvar på receptskatter därute. Inte behöver maträtten eller bakverket ha vunnit priser. Det räcker kort och gott med att det smakar utmärkt.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Basilikaåsen är pricken över i på en redan god pizza. Lyckad kombination med andra ord.
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Pizzadeg:
5 dl vetemjöl (blanda gärna i lite dinkel och graham)
2 1/2 tsk bakpulver
40 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
2 msk olja
1 1/2 - 2 dl mjölk
Gör så här: Bllanda allt och kavla ut till en platta.
Fyllning:
röd tacosås, valfri favoritsort
1 påse tacokrydda eller hemgjord
500 g nötfärs (stekt med tacokrydda och lite vatten)
majs
ost
hackad lök
Gör så här: Bred ut tacosåsen på pizzabotten, lägg på tacofärsen, majs, hackad lök och ost. Grädda i 225 grader tills pizzan fått fin färg.
Basilikasås:
Ingredienser:
2 dl cremefraiche (eller matlagningsyoghurt)
3 msk majonnäs
1-2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
1 msk torkad basilika
smaka av med salt
Gör så här: Rör ihop allt till såsen och låt den sedan stå och vila en stund. Servera till pizzan.
Bevemyrs på facebook
Foto: Karin / bevemyrs blogg
De senaste tjugo åren har den här goda vetekringlan varit tradition på födelsedagsbordet i min brors familj. Fast receptet har betydligt äldre anor än så. Redan under andra världskriget tog min svägerskas mormor med sig receptet till Sverige. Hon kom hit från Estland och viktigt var det förstås att få med sig sina allra bästa recept i resväskan.
_______________________________________________________________________________________________________
Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
1 dl russin
1 burk kakblanding
1 burk suckat
1 burk appelsinskal
1.5 g saffran
1 påse skalade mandlar
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl (gärna Finax Monitoba Cream)
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, saffran, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, russinen, kakblandningen, suckaten och appelsinskalen, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i bunke med plast över i ca 30-40 minuter. Dela degen i tre delar och knåda ut till korvar som flätas och formas till en krans. Peta in mandlarna. Låt jäsa i ca 30 min. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i 230 grader i 5 minuter, sänk till 210 och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna på galler.
Bevemyrs på facebook
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När det smakar som bäst. Snabbmat i kinaformat.
Syrsan snart två år fullkomligt älskar den här maträtten. Ungen måste ha ärvt mina smaklökar.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
4 portioner ris, gärna jasmin
2 paprikor, ekologiska och i valfri färg, strimlade
1 purjolök, skivad
bambuskott, konservburk ca 230 g, avrunnen
ca 500 g fläskött, strimlat
olja att steka i
2 dl sweet chilisås
4 msk kinesisk soja
1 dl vatten
Gör så här: Fräs köttet i het stekpanna. Salta och peppra. Blanda i purjo och paprika, fräs i någon minut. Rör i övrig ingrediensr. Låt allt småputtra några minuter. Servera med ris och sallad.
Ett barnvänligt tips är att servera maträtten med lite gräddfil eller yoghurt!
Bevemyrs på facebook
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Nu ska jag inte hålla er på sträckbänken längre. Som utlovat kommer nu receptet på Hasses urgoda formbröd. Brödet är inte bara smakligt att äta utan hur enkelt som helst att göra också. Du rör bara ihop smeten i en bunke, klickar ut det i en form och låter det sedan stå svalt över natten. På morgonen gräddar du brödet, låter dofterna spridas i huset och äter sedan ljuvligt goda och perfekt nybakade smörgåsar till frukost. Alldeles för ojobbigt och gott för att avstå helt enkelt.
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
12 g jäst
1/2 dl solroskärnor
3 1/2 dl svalt vatten
1 tsk salt
1 msk sirap
1/2 dl rapsolja
2 dl rågflingor
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 tsk anis (som du krossar i en mortel)
1 tsk fänkål (som du krossar i en mortel)
Gör så här: Smula jästen i en bunke, rör ut den med lite vatten och solroskärnorna. Blanda ner övriga ingredienser, rör om med en slev. Smörj och "bröa" en form (gärna en springform med löstagbara kanter) med havregryn. Klicka i smeten och strö på havregryn. Ställ formen i kylskåpet över natten eller i rumstemperatur ett par timmar. Grädda i 30 minuter i 200 grader, sänk temperaturen till 150 grader och grädda i yterligare 10-30 minuter (beroende på vilken form du använder). Vill du få färg på kanterna på brödet kan du grädda den utan form de sista 10 minuterna.
Bevemyrs på facebook
Gott folk.
Jag har länge funderat på att jag borde skriva någonting om ekologisk mat här på bloggen. Själv handlar jag eko så långt plånboken tillåter. Att frukt och grönsaker ska vara obesprutade känns som det mest självklara. Att t.ex. skicka med sonen mellanmålsbananer som odlas i plastsäckar och sprayas med bekämpningsmedel känns ju inte som ett lockande alternativ direkt. Men visst kan man tycka att det svider lite i hushållskassan när t.ex ekogurkan kostar 15:- samtidigt som du kan få en besprutad för en tia. Fast när man väl börjat fundera på hur otrevligt det egentligen är med bekämpningsmedel betalar jag gärna några kronor mer för att få "ren" mat. Ingen kan inbilla mig att det inte finns rester kvar av kemikalier i mat som odlas oekologiskt.
Naturskyddsföreningen skriver Rester av bekämpningsmedel finns ofta kvar i maten. Det kan handla om ämnen som stör hjärnans utveckling eller som är cancerframkallande. När du väljer eko får du mat som innehåller färre och mindre rester av otrevliga ämnen. Eller inga otrevliga ämnen alls.
Sedan är det inte alltid lätt att ändra på vanor och rutiner bara sådär. Men vill du undvika det värsta kan du tänka på att hårt besprutade råvaror är t.ex. vindruva, paprika, banan, kaffe, citron, potatis, lök, äpplen och jordgubbar.
Som sagt, jag handlar ekologiskt i mycket, frukt och grönt, men också sådant som mjölk, gryn, russin, mjöl, mjölk, ströbröd m.m. Det som jag oftast inte handlar ekologiskt är kött (där går smärtgränsen för plånbokens överlevnad), däremot handlar jag uteslutande svenskt kött (de svenska reglerna för djur och kötthantering känns så långt jag vet ok). Sedan jobbar jag på att minska ner familjens köttkonsumtion i stort men det är ju en annan femma.
För dig som har en smart telefon eller surfplatta ska jag tipsa om en riktigt bra app. Naturskyddsföreningen guidar dig från allt till att "Göra eko nr 1" till att "Detoxa köket".
Dagen uppmaning får bli att ladda ner och ladda med eko!