Choklad med citron och ingefära
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Tänkte tipsa om lite vuxet lördagsgodis. När jag var och handlade för någon månad sedan träffade jag en kompis som gick och bar på en chokladkaka. "Har du testat den här Karin? Jag ska ta med mig den här som gåbortpresent. Den är jäääättegod!!!" Lättpåverkad som jag är;) kunde jag inte låta bli att köpa en och nu är jag helt såld! Möööörk choklad med smak av citron och ingefära. Lovley!!!
Marabou, Lemon & Ginger, 150 g, 30:-
Svartvinbärspaj
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När pappas födelsedag firades i helgen åts det förstås en massa godsaker. Särskilt brorsan och jag delar en gemensam förtjusning för den här svartavinbärspajen med en krämig tryffelfyllning som jag hade gjort till kalaset. En smakrik blandning av de lite syrliga vinbären och den lena chokladen. Receptet kommer från konditorn Mia Öhrn (titta här) och enligt författarna till " Två systrars söta" där receptet hittades så anses den vara gudagod och bokens absolut godaste sötsak. Bara den beskrivningen i sig gör ju att man inte kan låta bli att testa:)
Ingredienser:
Chokladpajdeg
3 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten
Svartvinbärskräm
1 1/2 dl svarta vinbär, färska eller frysta
2 dl vispgrädde
300 g hackad mjölkchoklad (tex Marabou)
75 g rumsvarms smör
ev. vit riven choklad till garnering
GÖR SÅ HÄR:
Pajskal: Börja med att göra pajskalet. Nyp ihop mjöl och smör i en bunke så att smöret fördelas fint. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila minst i 30 minuter i kylskåpet. Smörj en pajform ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Kavla ut pajdegen tunt, 2-3 mm, klä pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och låt stå kallt i ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader i 10 minuter.
Fyllning: Mixa vinbären så släta som möjligt. Koka upp vinbärspurén med grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen och smöret i små bitar. Blanda till en jämn massa och häll fyllningen i pajskalet. Låt svalna och stelna i kylskåp över natten. Dekorera gärna med vinbär eller/och vit finriven choklad.
Slamsor med ris
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Vet inte vem av mina bröder som för en sådär 25 år sedan döpte den här rätten till "slamsor med ris"? Låter kanske inte så flott, men GOTT GOTT GOTT!!! I sin enkelhet periodvis en riktig stamgäst på fredagar och en av mina absoluta favoriträtter!!! Den lagas säkert i de flestas hem, fast antagligen under andra namn då;). Här kommer en variant av "biff stroganoff" och en "reminder" om den glömts bort av någon.
Ingredienser:
Lövbiff
5 dl grädde (går bra med en lättare variant)
1 purjolök
2 paprikor
2-3 msk tomatpuré
(1 lime)
Grillkrydda
Salt
Peppar
Socker
Gör så här:
Strimla köttet fräs det tillsammans med smör, grillkrydda och lite peppar. Skär purjolöken i smala skivor och stek den mjuk tillsammans med köttet. Häll i grädden och några matskedar tomatpure. Låt puttra lite. Strimla paprikorna och lägg dem i grytan, koka lite försiktigt tills paprikorna är lagom mjuka. Krama ev. i saften från limen. Smaka av med salt och socker.
Nougat och mandelkaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
För några veckor sedan lånade lillungens mentor ut två av de underbara kak- och bakböckerna i serien "Två systrars söta" (titta här) till mig. I en av böckerna berättas historien om "tant Märta" som briljerade på byns alla kafferep med sin fantastiskt goda Nougat- och mandelkaka. Märta vägrade envist att dela med sig av kakans hemlighet, med ett undantag, vänninan (två systrars sötas mamma) som flyttade till Amerika ansågs vara bortom all konkurans och kunde därför få receptet...som sedan hamnade i boken:) Märtas kaka är verkligen jäääättegod, otroligt saftig och i en perfekt kombination med nougaten. Godast efter en dag eller två!
Ingredienser:
4 ägg (delade)
400 g grovt riven mandelmassa
100 g smält smör
1 tsk bakpulver
125 g nougatmassa
rostade mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, smöra och mjöla en rund bakform, gärna med löstagbara kanter. Vispa äggulor, mandelmassa, smält smör och bakpulver med elvispen liet försiktigt till en jämn smet. Vispa äggvitorna i en ren bunke till hårt skum. Vänd försitktigt ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter. Lägg folie över kakan efter 25 minuter så att den inte blir för mörk. Smält nougaten i vattenbad (jag brukar göra det i micron på "tiningsläget"). Bred nougaten över kakan och dekorera med mandelspån.
Grön tomatmarmelad med ingefära
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Goa Sofia gav mig en burk av en riktig favoritmarmelad och den är minst sagt lite annorlunda, gjord på gröna (omogna) tomater och ingefära. Litte "bitter" eller hur jag nu ska uttrycka mig och jättegod till en bit ost.
Ingredienser:
1 kg gröna tomater
2 citroner
1 dl vatten
7 dl socker
1 msk ingefära
Gör så här:
Skölj tomaterna, borsta citronerna och skär dem i mndre biter och finfördela dem i mixer (eller skär i klyftor och tunna skivor). Koka fruktmassan och vatten under lock i 20-30 minuter. Ta grytan från spisen och rör ner socker och ingefära. Koka upp och koka kraftigt i ytterligare 10-15 minuter. Klar att äta.
Herman, surdegen från 70-talet
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jobbveckan avslutades med härligt höstfiske vid havet. 14 gäddor, catch and release!:), stormkökskorv, hett te och surdegskakan Herman. TREVLIGT!!!
För ett par dagar sedan fick jag lite surdeg av mamma, ni vet den där surdegskulturen som stått och bubblat på folks diskbänkar och åkt land och rike runt sedan 70-talet=) Tänkte först inte göra någonting med den tills Veronica övertalade mig, " Den är ju jättesaftig och god, full med choklad, äpplen och nötter!". O visst hade hon rätt, gott som sjutton!
Ingredienser:
Surdeg:
6 dl mjölk
6 dl mjöl
7 1/2 dl socker
Kaka:
3 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl matolja
3 tsk bakpulver
3,5 dl mjöl
1 tsk salt
100 gram hackad mörk choklad
2 tsk kanel
100 gram hackade nötter som hasselnötter, valnötter eller mandel
2 rivna äpplen
100 g choklad
Gör så här: Antingen har du fått lite susrdegskultur och går då direkt till dag 10 annars börjar du på dag 1.
Dag 1: Blanda, 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker, låt stå i rumstemperatur i en skål utan lock.
Dag 2: Rör två till fyra gånger.
Dag 3: Rör två till fyra gånger.
Dag 4: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker.
Dag 5: Rör två till fyra gånger.
Dag 6: Rör två till fyra gånger.
Dag 7: Rör två till fyra gånger.
Dag 8: Rör två till fyra gånger.
Dag 9: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker. Dela surdegskulturen i 5 lika stora dela, ge bort 4 delar eller baka en massa egna kakor=), en "del" räcker till en kaka.
Dag 10: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv äpplen. Hacka nötter och choklad. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller i matberedare. Tillsätt matoljan droppvis under kraftig vispning. Blanda i surdeg, mjöl, salt, bakpulver, kanel, nötter, choklad och rivna äpplen till en smet. Häll smeten i en smord sockerkaksform ca 28 cm diameter nederst i ugnen och grädda i ca 45-50 minuter.
Kladdkaka med kanel och kardemummafudge
Foto: Karin / bevemyrs blogg
På lördag kväll ska det brinna i kakelugnen och kaminen och huset vara fullt av folk. Till middag blir det hämtmat, enligt min frisör den bästa thaimaten på norr halvklotet. Hoppas bara att hans smaklökar synkar med mina nu när jag i flera dagar gått och dreglat efter lax med röd currypasta och kokosmjölk.=)
Efterrätt och fika ska bakas och när jag surfade in och fick ögonen på årets vinnare i kladdkake SM kunde jag inte låta bli att testa receptet. Och visst förstår jag juryns vinnarmotivering "En fantastisk finish och en perfekt konsistens, en sensationell smakupplevelse utöver det vanliga."
Ingredienser:
Kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
100 g smör
Kanel- och kardemummafudge
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad
Gör så här: Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggvispet. Smält smöret och rör ner det. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 18 minuter. Låt den svalna något. Stöt kanelstängerna och kardemumman lätt i en mortel. Koka upp grädde, honung och kryddor. Ta bort kastrullen från värmen och låt grädden dra i 10 minuter. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden igen och sila den över chokladen. Rör tills fudgen blir slät, bred sedan ut den över kladdkakan. Ställ in i kylen att stelna.
Kanelkaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Här kommer receptet på en liten spröd anspråkslös kaka som jag bara älskar (tror att det är kombinationen mellan kanelen och farinsockret som tilltalar mig)! Passar extra bra nu när höst- och vintermörkret kryper inpå och man helst bara vill sitta inne, knapra på någonting gott och smutta på en kopp te eller lite kaffe.
Så allesammans...make some cookies, grab a pot of tea and get cozy!!:)
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
100 g smör
50 g socker
smör till formen
2 msk grädde
25 g skållad och finhackad mandel
Farinsocker att strö på kakan
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smörj en liten ugnsform, 25x30 cm. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en skål. Smält smöret. Tillsätt smör och socker och arbeta samman till en deg. Platta ut degen jämntjockt i formen, använd eventuellt en liten stekspade doppad i hett vatten för att få ytan jämn. Pensla degen med grädde oxh strö över farinsocker och mandel. Grädda kakan i ca 10 minuter eller tills den är gyllenbrun. Skär den i bitar på ca 3x6 cm när den svalnat något och låt kakorna kallna på galler.
Saffranskaka med mandel
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Min kloka journalist och specialpedagogvän bjöd in oss gamla pluggkompisar till en mys- och babblaöronen-av-oss-kväll.=) En massa god mat åt vi också och några av recepten lovar jag att blogga. Börjar med en supersaftig mandel- och saffrankaka gjord på Kesella, helt oemotståndligt god!!!
Dagen till ära serverar jag också en skön melodi...varsågoda!;)
Ingredienser saffranskaka:
1/2 dl sötmandel
1 påse saffran
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 krm salt
250 g Kesella gourmet eller Kesella vanilj
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk florsocker
Gör så här: Hacka sötmandeln. Mortla lite socker och saffran och häll det tillsammans med resten av sockret, salt och ägg i en bunke, vispa pösigt. Rör i Kesella och mandel. Blanda i mjöl, bakpulver och florsocker. Häll smeten i en rund smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Låt kakan svalna och sikta på lite florsocker. Servera gärna med lite grädde. Gott!!!
Castors kaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En bokälskande och mysigt förlitterat unge får förstås böcker i födelsedagspresent. Underbara "Castor bakar" lästes gång på gång och tillslut bestämde vi oss för att plocka fram våra bakgrejer, följa Castors recept och göra en kaka. Tevligt hade vi och god blev kakan Saftig och full med choklad och mandel (stod inte i receptet, det hade vi i för att det är så gott=).
Ingredienser:
75 g smält smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
100 g mörk choklad (hackad)
1 dl mandel (hackad)
ströbröd till formen
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret på svag värme i en kastrull. Smöra och bröa bakformen. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, rör i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda i mjölken och smöret i smeten. Hacka choklad och mandel och rör i. Grädda i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen.
Lillungen letar bland böckerna i bibliotektet.
Äppelpaj med segt havre- och kardemummatäcke
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Eftersom lillungen har fyllt år bakade vi här om dagen äppelpaj för att bjuda hans mentor=) och alla de andra fina, goa, duktiga fröknarna på förskolan där han går. Receptet kommer från början från Veronica och äppelkakan är sådär jobbigt god, ni vet när samvetet hela tiden får förhandla med begäret efter att få ta mer=). En av de absolut godaste äppelpajerna jag smakat. Verkligen supergod, seg, söt, syrlig och kardemummasmakande.
Ingredienser:
4-5 äpplen av syrlig sort,t.ex Aroma el Gravensteiner
150g smör
2dl havregryn
2dl vetemjöl
1-2dl strösocker
1/2dl grädde,visp- eller mellan-
1/2dl sirap
1/2tsk bakpulver
ca 1 tsk mald kardemumma (eller så mycket du vill ha beroende på din egen smak)
Gör så här: Lägg de skalade och skivade äpplena i en ugnsfast form.Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner övriga ingredienser.Bred blandningen över äpplena och grädda i 175° ca 25 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass.
Äpplena kan bytas ut mot t.ex rabarber,hallon,blåbär
Mandelkaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lillungen har firats ordentligt hela helgen, goa gäster, massor av fina presenter, smörgåstårta (recept hittar du i den här kategorin), mysig korvgrillning i kakelugnen och gott firarbröd (bl.a kondiskakor, recept i den här kategorin). Receptet på en av de andra läckra födelsedagskakorna det bjöds på (GOD!!!) kommer här:
Ingredienser:
2 ägg
11/2 dl socker
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
100 g mandelmassa
2 dl aprikospuré (1 barnmatsburk, 200 g)
2 msk smör
1/2 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 dl vispgrädde
florsocker
Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Skålla, skala och mal mandeln. Hacka hasselnötterna.
Hacka mandelmassan. Rör ner aprikospuré, mandel, nötter och mandelmassa i äggsmeten. Smält smöret och rör ner det i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det. Vispa grädden och rör försiktigt i den.
Smöra och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen i 175°C.
Låt kakan stå minst ett par timmar i formen innan den serveras. Pudra med florsocker.
Rutschkanan förresten...superhärlig, helt gjord i trä och kommer från IKEA, 995:-
Gifflar med sesamfrön, valnötter och solroskärnor
Foto: Karin/bevemyrs blogg
Igår hade lillungen och jag giffelkalas tillsammans med några av våra fina vänner, mysigt hade vi och gifflarna smakade precis sådär gott som vi hade hoppats på. Gifflarna är "brödgifflar" (sådana man äter med något gott pålägg) och kan fyllas med det som finns i skafferiet och som passar de egna smaklökarna. Vi bjöd på gifflar fyllda med valnötter och solrosfrön. Jättegott!!!
Ingredienser:
50 gram jäst
50 gram smör
2½ dl mjölk
2½ dl naturell yoghurt
1 msk honung
1 tsk salt
12 – 13 dl rågsikt vetemjöl (alt. vetemjöl)
Sesamfrön
Fyllning t.ex. valnötter, solroskärnor, ost, soltorkad tomat.
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och yoghurt. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med hjälp av degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till en lång rektangel, strö på det du önskar, tex. solroskärnor, balnötter, ost, oliver i biter, soltorkad tomat. Skär sedan lagom stora (kanske 10X20 cm) trianglar som rullas ihop till gifflar (börja rulla på den breda triangelsidan=)! Låt jäsa på plåt under bakdduk ca 30 min. Pensla med mjölk och strö över sesamfrön. Grädda i 250 grader ca 8-10 min.
Godaste Päronmarmeladen!!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här receptet kommer från min mamma och marmeladen har jag ätit i hela mitt liv. Världens godaste!!!=)
Ingredienser:
2 kg färska päron
1-2 vaniljstänger
1-2 kg syltsocker (beroende på hur söt du vill ha den, jag brukar ta en och en halv påse ungefär)
Gör så här: Skala och skär päronen i små bitar. Lägg bitarna i en kastrull, skär ett snitt i vaniljstången, skrapa ur innehållet med en kniv och lägg det bland päronen tillsammans med stången. Koka päronen mjuka. Tillsätt sockret och koka i ca fem minuter, ta bort kanelstången och häll upp på glas eller i små påsar som du fryser.
Kondiskaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lillungens födelsedag närmar sig och delar av helgen har ägnats åt att förbereda lite festligt fikabröd. Den här godbiten är väldigt enkel att göra men ger sken av att vara en riktig avancerad kondiskaka. Jättejättejättegod!!!=)
Gjorde några kakor med choklad och några utan, det är faktiskt svårt att avgöra vad som är godast!
Ingredienser:
200 gr smör
100 gr sötmandel
7 st Digestivekex eller 25 st Mariekex (ca 100 gr)
2,5 dl strösocker
2 ägg
Ev 175 gr mörk choklad till garnering
Gör så här: Mal mandeln och mixa kexen till finfördelat pulver, blanda detta med socker och smält smör. Rör i äggen och blanda till en jämn smet. Klicka ut i mazarinformar. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter. Låt kallna under bakduk. Smält chokladen och ha på kakorna.
Snigelbullar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Kanelbullens dag är förutom ett trevligt barndomsdoftande påhitt även lillungens inofficiella namnsdag. För att fira gick vi på teater för pyttesmå och bakade underbart goda snigelbullar fyllda med smör, valnötter, socker, kanel, kardemumma och vanilj.
Receptet kommer från den fina bakboken "Annorlunda bakverk", boken köptes för en sådär femton år sedan och har genom åren inspirerat till stordåd i bakformat för både stora och små.=)
Ingredienser deg:
2 1/2 dl mjölk
20 g jäst
80 g smör
1 dl socker
1 nypa salt
saft från en halv citron
ca 7- 8 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
6 dl (ca 300 g) fint hackade valnötter (eller andra favoritnötter)
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
kanel
kardemumma
smör
grädde
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm mjölken tillsammans med smöret till fingervärme. Häll mjölkblandningen över jästen. Blanda. Rör i övriga ingredienser (du får känna av lite vad som blir lagom med mjölet). Låt degen jäsa till dubbel storlek. Mixa nötterna fint och rör ihop dem med socker, kanel och kardemumma (efter smak). Kavla ut degen till en rektangel, bred på smör och fördela nötblandningen över. Rulla ihop (som en rulltårta) och skär i 1 1/2 cm breda "rulltårtsbitar" som du lägger ut ganska tätt i en smord långpanna. Pensla med grädde. Grädda i ca 25 minuter (tills de fått fin färg). I orginalreceptet ska de bara jäsas en gång men jag har testat att jäsa dem även efter "utläggningen" i långpannan och det blir bra det också.
Indisk gryta
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här är sanslöst gott!!! Efter Vickans besök här på bloggen gjorde jag en ny djupdykning i matplatsen.com och hittade den här grytan, gjorde några små justeringar efter mina egna smaklökar och voila, utsökt gott!!!. Mängder av smaker i en perfekt kombination. Bättre än så här blir det knappt!!=) Bli inte avskräckta av alla ingredienser nu, grytan är värd varenda liten möda man kan tänkas behöva lägga ner. Testa för vettja!!!=)
Ingredienser:
1 kg kycklingfiléer
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl mald mandel
1 dl riven färsk ingefära
1 kycklingbuljongtärning
1 dl matolja
1 tsk mald kanel
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
3 dl matlagningsyoghurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk (ev mer att späda med)
1 citron (ca 3 msk citronsaft)
3 msk socker
salt
Gör så här: Skär kycklingen i lagom stora bitar och stek dem i lite matfett, strö över de torra kryddorna och fräs allt en liten stund. Skär löken i småbita, tillsätt den samt riven ingefära och pressad vitlök. Mal mandeln och rör ner den i grytan. Tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen, häll i citronsaft och socker. Låt allt sjuda i minst 1 timma!! Smaka av med salt efter tycke och smak.