Kyckling med mangotäcke
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här rätten går att äta sig upp över öronen fördärvad av.
Väldigt, väldigt gott!!!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé, skuren i mindre bitar
1 röd paprika
3 dl grädde
1 dl mango chutney
1 msk (knappt) Sambal oelek
1 vitlöksklyft, pressad
2 tsk curry
1 tsk salt
2 dl riven ost
salt
peppar
Gör så här: Dela kycklingen i mindre bitar. Stek i olja och krydda med salt och peppar (tycker du om grillkrydda på kan du använda det också). Lägg bitarna i en form. Skiva paprikan och lägg uppe på. Vispa grädde lätt och rör i mango chutney, sambal oelek, vitlök, curry, salt och riven ost. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter (tills gratängen fått fin färg). Servera med ris och sallad.
Bevemyrs på facebook
Svamplasagne med örter
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Så här i svamptider vill jag passa på att tipsa om Susannas toppengoda lasagne. En krämig rätt fylld med svamp, ost, creme fraiche, spenat, vitlök och timjan. Kantareller är förstås delikat i sammanhanget men har du ingen skogssvamp hemma går det bra med köpesvamp också.
Susanna har delat med sig av mycket gott här på bloggen, det här är inget undantag. Laga och njut!
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
200 g fryst bladspenat
1 gul lök, stor
1 vitlöksklyfta (om du tar philadelphiaost, se längre ner i receptet, med vitlök kan denna vitlök uteslutas)
450 g blandade svampsorter från skogen eller affären
2 msk olivolja
250 g philadelphiaost eller liknande, gärna vitlök och örter (jag köpte två askar och använde därför 400 g)
2 dl crème fraiche (jag hade 4 dl creme fraiche med kort datum hemma så båda åkte ner i röran)
1 tsk torkad timjan
1 dl riven smakrik ost, te.x prästost eller västerbotten
salt
svartpeppar
300 g färska lasagneplattor
Gör så här Tina spenaten. Sätt ugnen på 225°C. Skala och finhacka lök och vitlök. Halvera svampen och skiva tunt. Stek lök tillsammans med svamp i omgångar i oljan. Blanda svampen med mjukost, crème fraiche, timjan, spenat och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Varva svampsåsen med lasagneplattor i en form. Toppa med sås. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt stå ca 5-10 minuter innan servering.
Bevemyrs på facebook
Arraksbollar och ett glas jordgubbssaft
Foto: Karin / bevemyrs blogg
De här kakorna är alldeles för goda för att de bara skall bakas när man
råkar få kakslattar över!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g blockchoklad (ta någon favoritsort)
100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
4 dl kaksmulor (t.ex. sockerkaka eller stötta småkakor typ finska pinnar)
1 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
2 msk arrak (finns i vanliga matvaruaffärer)
1 msk kallt kaffe
Brunt strössel att rulla bollarna i
Gör så här: Smält chokladen och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt mer kaksmulor om du tycker det behövs. Degen skall vara lite lös, ställ in den i kylskåpet så att den stelnar lite innan du formar kakorna. Rulla till bollar och vänd dem i strössel.
Bevemyrs på facebook
Brödrecept med många år på nacken
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag gick vi upp i ottan for vi iväg till badhuset "enbrabithärifrån" och njöt 34 gradigt saltvatten. Hela familjen skrattade sig bubbliga av rutschkaneåk och virvelsim
Dagen toppades hemma hos en av mina två bästa bröder som firade födelsedag. Vi gäster bjöds bl.a på hembakat bröd med ostar, korv, skinka och grönsaker. Helt rätt. Hembakat bröd förtjänar verkligen en plats i finrummet. Oslagbart gott!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser morotslimpa:
50 g jäst
4 1/2 dl vatten
1 1/4 dl filmjölk
1/2 dl flytande margarin
2 msk socker
2 1/2 tsk salt
1 1/2 dl havrekli
1 kg vetemjöl + lite till utbakningen
5 dl grovrivna morötter
1 ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och häll det fingervarma vattnet över. Tillsätt filmjölk, margarin, socker och salt. Blanda tills jästen löst sig. Rör ner havrekli, vetemjöl och morötter. Arbeta degen väl, ca 8-10 minuter med maskin. Jäs i 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg limporna på en plåt, sätt ugnen på 225 grader och låt limporna jäsa tills ugnen nått rätt temperatur. Vispa upp ett ägg och pensla bröden. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.
Ingredienser hurtbullelimpa:
Blanda:
5 dl frukmysli
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
Rör i:
4 dl mild yoghurt eller fil
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt
Gör så här: Blanda mysli, vetemjöl, salt och bikarbonat. Rör i yoghurt, honung och lingonsylt. Häll allt i en smord och bröad avlång form. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timme. Låt svalna, skär i tunna skivor. Servera.
Bevemyrs på facebook
Parmesangratinerad kyckling
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Helgen står och stampar i farstun. Den här rätten lovar gott om du prova någonting annorlunda. Mängder av goda smaker - parmesan, bacon, vitlök - i en riktig höjdargratäng.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
I kg kycklingfilée i småbitar
2 pkt bacon, strimlad
salt
svartpeppar
5 dl creme fraiche 34 %
1 dl grädde
ca 2 dl riven parmesanost (jag brukar ta två små påsar färdigriven parmesan, 40 g styck om jag minns rätt)
3 msk Chilisås
2 stora vitlöksklyftor, pressade
3 - 4 msk kycklingfond eller motsvarande i bit
Gör så här: Fräs kycklingen lite i taget, salta och peppra, Stek bacon. Lägg i en ugnsfast form. Blanda creme fraiche, grädde, parmesan, chilisås, vitlök och fond. Smaka av med salt och peppar om du tycker att det behövs. Häll röran över kyckling och bacon. Gratinera i 225 grader tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad och ris.
Bevemyrs på facebook
Sushi
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Sushi gör jag gärna. En nybörjarvariant som är både enkel och riktigt god är att rulla in risvinägersockrat ris tillsammans med gurka, crabstick och wasabi. Servera med inlagd ingefära och du har en läcker måltid framför ögonen. Sedan kan du ju förstås byta ut crabstick mot lax, räkor eller något annat gott.
Hursomhelst, i min mun smakar det kärlek!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser Sushi:
1 paket Noriark, "algpapper" (brukar finnas att köpa i vanliga matvarubutiker)
sushiris (brukar också finnas att köpa i matvarubutiker)
3 msk risvinäger
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 gurka
1 paket crabfish
1 tub wasabiepasta
Gör så här: Koka ris. Blanda vinäger, socker och salt och häll det på det färdigkokta, avsvalnade riset. Rör ihop. Lägg ut "algpapper" med den blanka sidan nedåt (gärna på ett bakplåtspapper så går det lättare att rulla), bred ut ett tunt lager av riset, lägg en rad med crabfish, lax eller liknande, en rad med gurkstavar och om du tycker om det lite starka så pressar du ut en sträng med wasabipasta. Rulla till en fast rulle (typ en minirulltårta:), skär i lagom stora bitar. Servera med syltad ingefära, räkor, wasabi, japansk soja och annat du tycker om.
Ingredienser syltad ingefära:
1 rejäl bit färsk ingefära (ca 5x2 cm)
½ dl vatten
½ msk asiatisk fisksås
1/2 dl strösocker
2 lime, juicen
1½ dl risvinäger eller annan mild vinäger
1-2 krm wasabipasta
Gör så här: Skala ingefäran och skär den i tunna, tunna skivor. Koka upp vatten, fisksås, socker, limejuice, risvinäger och häll det över ingefäran. Rör i wasabin. Ingefäran går att äta direkt och håller åtminstone i en vecka i kylskåpet, den smakar mer och blir mer syltad vartefter tiden går.
Bevemyrs på facebook
Pitekaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Fredag. Ruggväder och kamineldande. Dominospel och kakbakande. Pitekaka.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Botten:
2 ägg
4 dl socker
3 dl mjölk
100 g smör, smält
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Topping:
200 g margarin, smält
3 dl havregryn
2 dl strösocker
4 tsk kanel
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Smält smöret till toppingen och rör i övriga ingredienser. Klicka ut på bottensmeten. Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter.
Bevemyrs på facebook
Rörd kaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Bara att röra ihop, grädda och servera. Enklare kan det knappast bli. Saftig och väldigt god dessutom!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1 1/2 tsk vaniljsocker
150 g smör, smält
Uppepå:
50 g hackad mandel (går bra med nötter också)
50 g hackad choklad
Gör så här: Rör ihop allt med en slev i en bunke. Häll allt i en smord och bröad form (gärna med löstagbar kant). Strö på mandel och choklad. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter (känn efter så att den har "stannat". Pudra på lite florsocker innan servering.
Kanderade äpplen och Söderköpings gästabud
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Söderköpings gästabud går av stapeln den här helgen. Medeltidskänslan dallrar i luften tillsammans med hornblås och hästklapper. All sköns godsaker och trevligheter fyller kullerstensgatorna.
Själv blev jag bjuden på ett kanderat äpple i ett av stånden och baske mig så gott det är! Ni som har någon slags föreställning om att det är alldeles för sötsliskigt måste prokandera er ett. Blandningen mellan ett smått syrligt äpple och ett tunt lager krispigt socker är fantastiskt god! Skam för alla förutfattade meningar!
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
8 äpplen av valfri favoritsort gärna röda)
5.5 dl strösocker
2 dl vatten
250 g glykos
3 droppar ättika
Ev. garnering: kanel och socker, hackade nötter, strössel, kakao, citronskal m. m.
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastull. Låt allt småsjuda tills blandningen fått en ljusbrun färg. Tag kastrullen från plattan, ställ den på en blöt handduk så att kastrullen svalnar snabbt. Stick ner en pinne (ca 20 cm lång är lagom) i varje äpple och doppa dem snabbt i sockerblandnigen. Rulla i ev garnering. Låt svalna.
Foto: Eva / bevemyrs blogg
Snyggt förpackade chips
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Här kommer ett tips inför eventuellt helgmysande framöver.
Estrella släpper i dagarna en nyhet, eller tre kanske man ska säga. Närodlade potäter förädlade till chips med smak av "Havssalt", "Havssalt räfflade" och "Gräddfil och lök". Själv hade jag förmånen att få tjuvkika lite på förpackning och innehåll.
Smaken är ju som bekant som olika hos folk och fä, men något oberoende går i alla fall att konstatera - de är ovanligt snyggt förpackade och har en krispighet som är utöver det vanliga. Inget du ska köpa om du förväntar dig traditionellt chipsstoppande i munnen med definitivt något som skall hamna i varuvagnen om du vill testa någonting nytt!
Sen gillar vi ju det där med närodlat också förstås!
Bevemyrs på facebook
Att rensa en flundra
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det är visserligen inte varje dag man springer på en flundra som behöver rensas
. Men när man väl gör det vill man ju inte stå där helt handfallen.
Idag råder vi bot och bättring för oss okunniga, svärfars vana fiskrensarnävar får demonstrera ett flundrerens.
Huvudet skärs av.
Den ena "sidfenan" eller vad det nu kan tänkas heta klipps bort....
...tillsammans med stjärtfenan.
Ett snitt skärs (inte rakt igenom) längst med den andra "sidfenan"
Ett stadigt tag.
....och skinnet dras av.
Inälvor och annat jox tas bort.
Nu är fisken rensad i stort.
Lillungen tröttnade på att stå och hänga under rensandet. Han tog sitt spö och flängde iväg några kast ut från bryggan. Till omgivningens och inte minst sin egen förvåning nappade en gädda och livets första fisk var fångad. Tjoho!
Bevemyrs på facebook
Svartavinbärssaft
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Flundrorna som jag lovade rensarbilder på får vänta en dag eller två.
Ett glas av den här saften fick min vän att bestämma sig för att det var dags att ge sig på svartavinbärsbuskodling.
När jag pratade med henne igår berättade hon att hon titt som tätt kom på sig med att gå och längta efter "Karins svartavinbärsdricka". Och jag förstår henne, den är verkligen fantastiskt god. Fyllig och djup i smaken men egentligen varken annorlunda eller särskilt märkvärdigt. Jag tror att lite av hemligheten ligger i att använda djupt svarta bär, på gränsen till övermogna.
Själv ska jag göra precis som Sofia. Köpa ett gäng buskar och hoppas på riklig skörd.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 liter väl mogna svartavinbär
5 dl vatten
6 dl socker
1 krm natriumbenzoat / liter avrunnen saft
Gör så här: Rensa bären grovt (det är inte jättenoga eftersom bären silas bort efter koket). Lägg dem i en kastrull tillsammans med 5 dl vatten. Låt allt koka i ca 10 minuter. Mosa bären med en sked mot kastrullkanten så att saften rinner ut. Låt saften rinna av i en silduk med en skål under, ca 30 minuter. Häll den avrunna saften i en rengjord kastrull, lägg i sockret (6 dl per 1 liter avrunnen saft) och koka i fem minuter. Häll i natriumbenzoat. Häll upp den heta saften i glasflaskor. Förvara svalt i glasflaskor eller i plastflaskor i frysen (då behöver du inte tillsätta natriumbenzoat). Späd med vatten innan servering.
Bevemyrs på facebook