Bluetailchili


Foto: Karin / bevemyrs blogg

För några år sedan när brorsan och de andra grundarna till Bluetail firade bolagets ettårsdag bjöd företagets vd, amerikanska Jane på godaste Chilin. En smakrik, mustig, urgod gryta som sedan fick anta det passande namnet "Bluetailchili".

Idag är det jag som har äran att servera er. Varsågoda!!!

I kväll blir det raketer, eld och grillpremiär för min del, Trevlig Valborg allesammans!!:)
___________________________________________________________________________________________

Ingredienser, ca 10 personer:

2 kg fläskkött i bitar
1-2 kycklingar eller kycklingfilé, dela i mindre bitar
4 ancho chili (eller någon annan chilisort du tycker är god)
3 vitlöksklyftor
7 hela krydnejlikor
1 kanelstång
1 matskedar torkad oregano
1.5 dl vinäger
3 matskedar salt
7.5 dl konserverade hela tomater med vätska
1 burk öl (ev mer till spädning)
Gör så här: Rensa chilifrukterna från frön och skaft. Koka dom på svag värme i vatten i 15 minuter. Mixa chilifrukterna, vitlök, nejlikor, oregano, vinäger, salt och tomaterna till en slät vätska lite i taget.

Lägg köttet i en stor järngryta. Häll i krydd-tomat-blandningen. Tillsätt kanelstången och en burk öl. Rör om och låt puttra i några timmar (minst två). Tillsätt mer öl om chilin kokar torrt. Servera med t.ex. ris, sallad, något gott bröd.

Receptet finns här hos brorsan!



Seg mandeltårta


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En sanslöst god mandeltårta serveras här på bloggen idag! Perfekt seg och lagom söt! Varsågoda!!!

Ingredienser:

3 ägg
3 dl strösocker
150 g mandel
1 1/2 tsk bakpulver

Garnering:

3 dl vispgrädde
1 burk klementiner
1 dummeldajm

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Mal mandeln och blanda ner den tillsammans med bakpulver i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och lägg sedan på mandariner. Bred på vispad grädde och strö till sist krossad dajm över tårtan.

Recept till Muurikka stekhäll



Jag har fått en Muurikka stekhäll i present av mina föräldrar:) Ni vet ett sådant där jättefat som man använder utomhus och som man antingen eldar under med ved eller kopplar en gasoltub till. Sedan samlas man runt den och steker och wokar maten direkt i pannan, mitt i naturen! Underbart!!!

Besök gärna kategorin Muurikka, där hittar du en massa inspiration och läckra muurikkarecept!

Hör gärna av er om ni har ytterligare tips  på goda recept att tillaga på Muurikkan!

I morgon får ni smaka en sanslöst god mandeltårta här på bloggen!

Marimekko-utlottningen avgjord!



Då så, nu är vinnaren av badlakan och handduk från Marimekko framlottad. Under gårdagskvällens födelsedagsfirande med gott om vittnen drog Fanny det vinnande namnet:)

Stort grattis till KERSTIN PERSSON!!!

Vinsten levereras inom kort.

I nästa inlägg ska vi prata Muurikka!:)


Chokladtårta


Foto: Mats / bevemyrs blogg

Igår firades födelsedag med pompa och ståt. Ni som varit med mig här på bloggen ett tag vet att ett av mina recept (kika här) var med i kokboken som Aftonbladet och Tasteline gav ut för lite sedan. I boken finns en massa annat gott också och igår passade jag på att provbaka "chokladtårta". Det visade sig vara en saftig, len, chokladstinn och inte allt för söt tårtvariant. God!!

Ikväll när födelsedagen fortsätter att firas drar jag i gästernas närvaro vinnaren av Marimekko badlakan och handduk. Så för er som ännu inte skrivit upp er för att vara med i utlottningen, lite tid finns det kvar! (här)

I nästa blogginlägg ska vi fortsätta att titta födelsedagsfirandets fikafestligheter!:)

____________________________________________________________________________________________

Ingredienser chokladtårta:

200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
3 dl vatten

Chokladkräm:

100 g mörk choklad
4 dl vispgrädde
300 g smör

Gör så här: Vispa smör och socker poröst, blanda i äggen. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem lite i taget tillsammans med vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda i 175 grader i 40 minuter. Smält choklad, grädde och smör i mikron eller i en skål över ett vattenbad. Låt krämen svalna och vispa den sedan fluffig. När kakan svalnat skär du den i tre delar och brer chokladkrämen på varje del och även runtomkring. Garnera med riven vit choklad.

Chokladmazarin


Foto: Karin / bevemyrs blogg



Varför inte lyxa till lördagen med mumsigaste mazarinen fylld med chokladmandelmassa?:)

__________________________________________________________________________________________

Ingredienser ca 16 st:

Chokladmördeg:

3 dl vetemjöl
1 dl socker
3/4 dl kakao
150 g kylskåpskallt smör

Fyllning:

300 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
100 g mörk choklad
2 ägg
2 tsk vetemjöl
1 krm salt
1 dl apelsinmarmelad

Glasyr:

Florsocker och vatten
eller
150 g mörk choklad
1 dl mellangrädde

Gör så här: Gör degen först. Blanda mjöl, socker och kakao, tillsätt det kalla smöret i småbitar. Arbeta ihop till en deg och låt den vila i kylskåpet i minst en halvtimme. Gör fyllningen, riv mandelmassa och arbeta in smöret. Smält chokladen försiktigt i mikron och häll ner den i mandelmassan. Knäck i ett ägg i taget och blanda sedan i mjöl och salt. Mjöla formarna lätt och tryck sedan ut degen i dom (plattat till degen lite på sidan av först). Lägg en klick apelsinmarmelad i botten på varje form och klicka sedan på mandelmassan.  Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 12 minuter. Tag ut kakorna och låt dem svalna. Blanda antingen florsocker och vatten och bred på ett tunt lager på kakan eller koka upp grädden i en liten kastrull och hacka ner chokladen. Låt chokladen smälta och bred sedan glasyren på kakan.




Indiska spett


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Utomhusmaten närmar sig med en hejdundrande fart. Startskottet för min egen grillsäsong har de senaste 10-15 åren gått hos goda vänner på Valborgsmässoafton. Ofta med en dåres envishet har snöoväder, iskyla, hällregn och snålblåst trotsats. Hoppas på väderförsoning i år!:)

I väntan på Valborg, brist på vackert väder och en egen alldeles för välinpackad och vinterförvarad grill så griljerades de här goda Indiska Chicken Tikka spetten i ugnen. Snäppet bättre blir det dock när kycklingbitarna som vältrat sig i den välkryddade Indiska marinaden glödgas av grillkol och blandas med röksmak.


Det är fortfarande några dagar kvar innan vinnaren av Marimekko badlakan och handduk dras så kom igen och var med vettja!:) (här)


Morgondagen och ledighet firar vi med härligt goooooda chokladmazariner!!
__________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé
1 gul lök
3-4 pressade vitlöksklyftor
2 msk finhackad färsk ingefära
saften av 1 citron
6 tsk malen koriander
6 tsk spiskummin
6 tsk garam masala
2 tsk salt
2 dl yoghurt

grillspett av trä

Gör så här: Dela kycklingen i små tärningar, blanda alla ingredienser och lägg ner kycklingen i röran, låt stå i några timmar eller över en natt. Lägg grillpinnarna i vatten. Trä upp kycklingen på spetten och grilla på grill eller i ugnen. Servera med ris, sallad och någon riktigt god sås.


Blåbärssmörgåsar



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Under påsken när vi var ute hos lillungens farmor och farfar på ön bläddrade jag i några gamla veckotidningar. På ett av uppslagen hittade jag ett blåbärsbröd som lät både annorlunda och gott! I helgen blev det baka av, vi blandade, knådade och blev blåa som gubbarna i Avatar, gräddade och smakade! Gott men framförallt härligt med den fina blåbärsblåa färgen!:)


Om det går som planerat serveras det goda grillspett här i morgon!:)
___________________________________________________________________________________________

Ingredienser till blåbärsbrödet:

5 dl grahamsmjöl
5 dl mjölk
100 g smör (rumsvarmt)
50 g jäst
1/2 dl honung
1 msk salt
200 g blåbär
ca 14 dl vetemjöl (jag använder Monitoba cream)

Gör så här: Lägg grahamsmjölet i en bunke, värm mjölken till precis under kokpunkten och häll det över mjölet och rör om. Låt det svalna till ca 37 grader. Klicka i smöret i bitar och tillsätt övriga ingredienser. Blanda och knåda väl. (Ha inte degen på ytor som kan bli missfärgade) Låt degen jäsa till dubbel storlek och dela den sedan i fyra delar. Rulla ca sex bullar av varje del, jäs i ytterligare ca 30 minuter under bakduk. Pensla med vatten och grädda i ca 14 minuter i 225 grader.




Kardemummaskorpor från Rosendal


Foto: Karin / bevemyrs blogg

För några dagar sedan blev jag sugen på skorpor och gjorde ett djupdyk i "Rosendals trädgårdscafé", ni vet den där underbara receptboken från början av 1990-talet (kika här). Jag bakade kardemummaskorporna och mitt skorpsug blev mer än stillat. Lättbakade och spröda! Gott!!

Ni glömmer väl inte bort att vara med i utlottningen av Marimekkobadlakan och handduk?:) (här)


I morgon bjuder jag på härliga blåa blåbärssmörgåsar!

___________________________________________________________________________________________

Ingredienser kardemummaskorpor, ca 25 st:

125 g smör
1/2 dl socker
1 ägg
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
Knappt 2 tsk bakpulver
4 tsk nystötta kardemummakärnor
1 1/2 dl mjölk

Gör så här: Rör socker och smör poröst, blanda i ägget. Häll i havregryn, vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Tillsätt mjölken. Forma till två längder och lägg dem på en bakplåtsklädd eller smord plåt. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Skär dem i sneda snittar och fortsätt att torka skorporna i 100 grader i 40 - 60 minuter tills de är helt torra.

Utlottning av Marimekko!


Dagen till ära ska Bevemyrs tillsammans med Anna Doll lotta ut ett superfint badlakan, 70X140 cm, och en lika fin handduk, 50X100 cm, från kända Marimekko. Värde ca 525 kronor.


Anna Doll är en begåvad konstnär och designer som mitt i pittoreska, historiska och mysiga Söderköping har en fin butik som blivit något av en favorit för mig (därifrån kommer bl.a formen till den här fina kakan). Anna Doll finns även som nätbutik och där hittar man Marimekko, Stelton, Designhouse Sthlm, Georg Jensen och många fler välkända varumärken.

För att vara med i utlottningen behöver du bara titta in i Anna Dolls nätbutik och sedan gå tillbaka till Bevemyrs och skriva ditt namn bland kommentarerna. Förnamn räcker om du samtidigt lämnar din mailadress (publiceras inte) eller webadress. Tävlingen avslutas den 26 april.

Har du inte turen att vinna utan väljer att köpa ett mysigt, mjukt, fint rött- och vitrandigt Marimekkobadlakan (kika här) bjuder Anna Doll på en handduk värde 175 kronor. Du märker din order med "Bevemyrs". Flott värre!!:) Erbjudandet gäller to.m den 26/5-10


I nästa blogginlägg spanar vi in Rosendals goda kardemummaskorpor!:)

Maja, jag och en cheesecakeinspirerad äppelkaka




Foto: Mats / bevemyrs blogg

Maja och jag, fika vid köksbänken och en cheesecakeinspirerad äppelkaka.

I morgon kommer jag tillsammans med den begåvade konstnären och designern Anna Doll att lotta ut fina priser från Marimekko!
_______________________________________________________________________________________

Ingredienser till äppelkakan:

100 g smör (rumsvarmt)
2 dl socker
1 tsk äkta vaniljsocker
200 g färskost
3 ägg
1 dl mannagryn

Garnering:
2-3 äpplen (någon fast och arromatisk sort)
1 tsk kanel
1 tsk äkta vaniljsocker

Gör så här: Vispa smör, socker och vaniljsocker riktigt ljust och luftigt. Blanda i färskosten, lite i taget. Separera äggen och rör ner gulorna i smeten. Häll i mannagrynen och rör om. Vispa vitorna fluffiga och blanda föriktigt ner dem i smeten. Blanda allt väl men på ett försiktigt sätt. Häll smeten i en smort och bröad form med löstagbara kanter. Skala äpplena och dela i klyftor, stick ner dem i smeten. Blanda socker och kanel och strö det på kakan. Grädda i 175 grader i 40 minuter. Stäng av ugnen och låt kakan stå ytterligare i 10 minuter innan du tar ut den. Servera med grädde, vanlijglass eller någonting annat gott. Godast efter en dag eller två!





Fiskgulasch


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Förra helgen var jag på loppmarknad och träffade en vän. Vi kom att prata om mat och Magnus berättade om sin goda fiskgulasch som han brukade göra. "Du vet man gör som en vanlig gulasch fast man har i fisk istället!"! Det lät ovanligt mustigt och gott men med tanke på att gulasch kan göras på precis hur många sätt som helst så bad jag om ett mer handfast recept. Det fick jag, provlagade och precis som utlovat var det en riktigt god soppa!!!

Så helt oredigerat:) här är receptet på Magnus fiskgulasch...varsågoda!!

Tittar ni in på bevemyrs i morgon får ni träffa mig, Maja och en cheesecakeinspirerad äppelkaka:)
_________________________________________________________________________________


Ingredienser:

torsk eller sej
3-4 tetror passerade tomater
3 paprikor i olika färger
2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök
5-6 potatisar
smör
paprikapulver
kummin
cayennepeppar
salt
vatten att späda med
socker

Gör så här: En rejäl klick smör i en tjockbottnad gryta, fem sex matskedar paprikapulver, låt det steka ett tag, då ger kryddan mer smak. Sen i med 3-4 tetror med passerade tomater, späd med vatten till önskad mängd soppa, i med kummin, ganska mycket tills man får den karaktäristiska Gulaschssmaken. Lite Cayennepepper om man vill ha lite sting. pressa i vitlök. 3 paprikor, gärna alla färgerna, blir snyggt då. Hacka ner dessa i lagom tuggbitar lägg i grytan. En hackad gul lök går i samtidigt. Sen i med tärnad potatis 5-6 st kanske, koka till potatisen är mjuk, sista fem minuterna ska fisken vara med torsk eller sej, fisken ska vara skuren i lagom ätbitar. Obs låt ej fisken gå med för länge, ska nästan vara rå i mitten. ( vi svenskar har ju svart bälte i att överkoka/laga fisk, usch för det!) Smaka av med salt och lite socker.Servera med ett gott lantbröd o kanske en klick Cream fraiche.

Prästgårdsringar med socker och kanel


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Prästgårdsringar är en sådan där småkaka som gör att fikabordet ser extra trevligt ut. Utseendet är ju en minst lika viktig ingrediens som smaken när vi dukar upp till fikafest. Prästgårdringar gör (i varjefall i mina ögon:) att det blir lite estetisk dynamik när ögat äter innan det blir munnens tur.


I morgon serveras en söndagsmustig fiskgulasch här på bloggen.
Välkommen!!!:)

____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

5 dl vetemjöl
200 g smör (rumsvarmt)
3/4 dl vispgrädde
2 dl socker

Garnering:

socker
kanel

Gör så här: Blanda mjöl och socker och arbeta in smöret. Tillsätt grädden och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp en stund (minst en kvart). Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en ca 1/2 cm tjock kaka. Ta ut ringar med mått (jag använder två olika, ett litet glas för ytterformen och en ring för innermåttet). Ringen skall vara ca 4 cm i diameter. Vänd kakorna i socker och kanelblandning. Grädda i 200 grader i ca 12-15 minuter, det har en fin ljusbrun färg när de är klara.

En chokladflirt - Tobleronemousse med hallonsås


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ett desserttips omfamnat med applåder och visslingar kommer här! Tobleronemousse med hallonsås! En efterrätt som smakar fantastiskt gott i min mun. Enkel att göra är den också, vilket inte brukar vara en direkt nackdel efter en utschasande jobbarvecka eller när en småstressig trerättersmiddag med gäster ska förberedas!

Så gott folk, börja vispa direkt eller lägg den på minnet för framtida njutarstunder!:)


I morgon serverar jag er spröda prästgårdsringar!
Be my guest!!!
:)
_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

200 g Toblerone
3 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
2 ägg

Hallonsås:

250 g hallon
2-3 msk florsocker

Gör så här: Vispa grädden. Dela Tobleronen i småbitar och smält den försiktigt tillsammans med honungen, jag brukar göra det på svag effekt i mikron. Vispa äggen fluffiga, rör försiktigt ner chokladen och tillsist vispgrädden (lite i taget) och blanda försiktigt med tex en slickepott.  Klicka ner i glas och ställ sedan in dem i kylskåpet i minst en timme. Lägg hallonen i en kastrull tillsätt socker efter tycke och smak, värm lite försiktigt, mixa eventuellt för att få såsen slät. Servera moussen med såsen.

Krämig kycklinggryta med röd curry och mangochutney


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Snart är det helg och igår lovade jag ju att jag skulle tipsa om lite god fredags- och lördagsmysarmat. Den här krämiga och lite småheta grytan är perfekt slutet-på-veckan-mat. När kycklingen steks och dofterna av asiatiska kryddor och vitlök börjar dansa runt i köket känns det i kroppen att ledighet lurar runt hörnet:)

I morgon kommer jag att bjuda på ett passande desserttips till kycklinggrytan och flirta lite extra med dig som är chokladälskare!

___________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé
olivolja till stekning
1 -2 tsk salt
1 1/2 msk curry
1 1/2 msk thailändsk curry
1 stor röd lök
1-2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 burk cremefraiche
1 chilifrukt
3 msk mangochutney

Gör så här: Skär kycklingen i småbitar och stek dem i lite olja. Krydda med curry, salt och thailändsk curry. Strimla chilifrukt, lök och vitlök, lägg ner det i grytan. Rör i grädde och cremefraiche. Låt grytan koka en liten stund och tillsätt sedan mangochutney. Smaka av och salta eventuellt. Servera med ris och sallad.

Sötaste sockerkakan



Foto: Karin / bevemyrs blogg

En bakerfaren dam bjöd mig på en sådan här sockerkaka för många år sedan. När man äter den förstår man varför just sockerkakan har blivit på populär på de svenska fikaborden. Just den här kakan är näst intill perfekt i hela sin  opretentiösa sockerkakskonstellation.  Mjuk, luftig och långt, långt borta från allt vad torrhet är.

I morgon ska vi börja titta på lite läcker mysmat inför helgen.

___________________________________________________________________________________________


Ingredienser sockerkaka:

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vanillinsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vatten

Gör så här: Smält smöret och häll i vatten. Vispa ägg och socker pösigt och blanda i smöret och vattnet. Blanda ihop mjöl och bakpulver, rör ner det i äggblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form (1 1/2 liter). Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna något i formen innan du stjälper upp den.

Ryska tebollar



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här ryska tebollen är trots sitt lite småfula och anspråkslösa yttre en riktig goding och favorit på fikabordet!:)

I nästa blogginlägg ska jag servera er godaste receptet på vanlig enkel sockerkaka!
_____________________________________________________________________________________

Ingredienser ca 48 tebollar:

250 g smör eller margarin
1  1/2 dl florsocker
2 tsk vanillinsocker
2 dl finhackade hasselnötskärnor (eller mandel)
1 krm salt
5-6 dl vetemjöl

Florsocker till garnering

Gör så här: Vispa smör, florsocker och vanillinsocker vitt och pösigt. Rör i de hackade nötterna, salt och mjölet. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Rulla till små bollar och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter. De ska bli genomgräddade men inte bruna. När du tagit ut kakorna ur ugnen rullar du dem direkt i florsocker. Innan du serverar dem, pudra med florsocker en extra gång.

Kycklinggratäng


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här kycklinggratängen har jag ätit många, många gånger. En tveklös och ohotad etta när det handlar om vilken kycklingrätt jag lagat oftast!

Om allt går som jag vill ska vi spana in ryska tebollar här på bloggen i morgon!:)

___________________________________________________________________________________________

Ingredienser till kycklinggratängen:

1 påse kycklingfilé
3 dl okokt ris (som kokas:)
5 dl grädde (går bra med någon magrare variant bara den går att vispa)
2 dl majonnäs
1 dl ketchup
2 dl riven ost
1 stor riven lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Grillkrydda

Gör så här:  Koka riset och lägg det i botten på en gratängform. Skär kycklingen i småbitar, stek och krydda. Fördela kycklingbitarna över riset. Vispa grädde, rör i majonnäs, ketchup, ost. lök och vitlök. Smaka av röran och salta eventuellt. Häll grädd- och majonnäsröran över kycklingen. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Härligt sega Bagels


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Då lyfter vi på locket!:)

Med i picknickkorgen på utflykten till Hornborgasjön hade vi härligt sega och mjukt fluffiga Bagels. Bröden var fyllda med kryddig krämig dessertost, rökt skinka och knapriga solrosskott.

Bagels är ju från början ett judiskt bröd som får sin sega konsistens genom att de kokas i några minuter i lättsaltat vatten innan de gräddas i ugnen. Enkla att baka själv och en trevlig bekantskap både i matsäcken och på frukostbordet!


I nästa blogginlägg kommer jag att servera er den kycklingrätt jag i särklass lagat och ätit flest gånger.
_________________________________________________________________________________________

Ingredienser Bagels:

25 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung eller ljus sirap
13-14 dl vetemjöl (jag använder Monitoba Cream)

Vatten till kokning
2 msk salt

Till pensling:
1 uppvispat ägg
sesamfrön

Gör så här: Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en degbunke och lös upp den med den ljumna mjölken. Häll i salt, honung och mjölet. Arbeta degen i smidig i maskin eller för hand. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Tag ur degen ur bunken och dela den i 16 delar, rulla varje del till en ca 20 cm lång längd och kläm ihop ändarna så att det blir en ring. Koka ringarna, ett par i taget i ca 2 minuter, tag upp dem med en hålslev och låt vattnet rinna av. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt, pensla med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler.





Det pirrar i picknicksjälen




Foto: Karin / bevemyrs blogg


Så här fram mot våren pirrar det alltid extra mycket i min picknicksjäl:)

I början av veckan plockades termosarna fram ur hörnskåpet och matsäckskorgen letades upp i uthuset. Målet för dagen var Hornborgasjön och ca 12000 tranor. Maten var viktig förstås, stormköksstekt korv i tunnbröd, brorsans goda kanelbullar (kika här), hett te och varm choklad, bananer och äpplen, mörk choklad och en bit tigerkaka (kika här).

Lundmyr of Swedens söta matlåda, som i vanliga fall följer med lillungen till simskolan fylldes till bredden och IKEAs otroligt charmiga proslinskåsor "Fjällbjörk" rullades in i varsin handduk och fick plats de också.

Tranorna dansade sin sagolika dans och vi åt magarna sprickfärdiga!;)

I morgon lyfter vi på locket till matlådan, begrundar innehållet och tittar på receptet!













Lakrits- och hallonmarmelad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Innan påsk när jag hade turkisk peppar hemma och gjorde kolorna (kika här) som får en annars ganska sansad själ att bli helt förtappad passade jag även på att göra en riktig höjdare i marmeladvärlden. Lakrits- och hallonmarmelad med smak av mörk choklad.

Servera med en kopp te, ost, rostat bröd eller kex. Unbeatable!;)

I morgon tar jag er med på en resa 25 mil västerut!:)
____________________________________________________________________________________________

Ingredienser till marmeladen:

5 dl hallon (frysta går jättebra)
1 dl turkisk peppar (hårda lakritskarameller som finns att köpa i nästan vilken livsmedelsbutik som helst)
2 1/2 dl socker
1 msk honung
75 g mörk choklad
ca en msk pressad citronsaft

Gör så här: Koka ihop allt utom chokladen (lägg i karamellerna hela de smälter när de värms, vill du ha lite mer lakritssmak lägger du i mer än vad som står i receptet, låt den egna smaken få avgöra) i ca tio minuter, bryt chokladen i småbitar och rör i den. Häll upp i en burk och förvara svalt.

Ostskålar - en elegant förrätt



Foto: Karin / bevemyrs blogg

För lite sedan var lillungens farmor och farfar bjudna på fest. Där serverades de till förrätt eleganta ostskålar fyllda med skaldjur. Ostskålarna var så goda att de bad värdparet om receptet, ingredienserna visade sig lätta att komma ihåg, ost,  (om man bortser från fyllningen), själva tillverkningsprocessen var lite krångligare men egentligen inte alls särskilt svår.

Häromdagen blev jag själv bjuden på den förädlade osten och måste hålla med om att det är väldigt gott. Att det dessutom ser lite elegant ut gör ju inte saken sämre:)


Imorgon ska jag servera er en svårslaget god marmelad med smak av lakrits och hallon!:)

________________________________________________________________________________

Ingredienser till ostskålen:

ca 400 g ost, välj någon sort som du tycker smakar riktigt gott (räcker till ca 12 skålar)

Valfri fyllning, tex räkor och röra på gräddfil, majonnäs och rom garnerat med citron och dillvippa

Gör så här: riv osten fint, forma till valnötsstora bollar, lägg en boll i taget i stekpannan, när bollen flytit ut och blivit lite lite brun i kanten kylst pannan ner tex genom att ställa den i snö eller  kallt vatten (var noga med att inte vattnen läcker över kanten in på osten bara;). Ta upp "ostplattan" och lägg den över ett upp och nervänt glas av lite mindre modell (te.x snappsglas). Tryck ner osten så att den sluter sig kring glaset. Lossa försiktigt när den svalnat och fyll med tex räkröra och garnera med citron och dill. Om du gör skålen dagen innan den ska serveras blir den lite seg i konsistensen, görs den samma dag är den spröd.


Citrontimjankakor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Igår lovade jag er att servera en läcker och lite annorlunda kaka idag. This is it! Timjankakor med smak av citron! Minst sagt läckra och minst sagt annorlunda!:)

 

Första gången jag bakade kakorna gjorde jag det av ren och skär nyfikenhet. Timjan tillsammans med någonting sött kändes rent spontant som fel element för just den kryddan. Jag bakade och upptäckte till min förvåning att jag faktiskt tyckte om smakkombinationen.

 

För att få en second opinion bakade jag en plåt till som jag gav till mamma, hon tog med kakorna till några av sina möten, bjöd, fick nickande bifall och möttes av händer som sträckte sig efter fler. Ingen direkt statistiskt säkerställd marknadsundersökning men ändå:)

 

Receptet på timjankakorna kommer från den här helt underbara bak- och matboken.

 

I morgon får ni se hur en bit ost kan förvandlas till en spröd och elegant förrätt!:)


Ingrediensr:

125 g mjukt smör
4 mak citrontimjansocker
1 msk citronsaft
1 äggula
3 dl vetemjöl
50 g mald mandel

Glasyr:

1 1/2 dl citrontimjansocker
2 msk citronsaft

Gör så här: För att göra citrontimjansockret stöter du strösocker i en mortel tillsammans med timjanbladen. Använd en del blad till tre delar socker. Det ska få en konsistens av grovt florsocker. Blanda smör och timjansocker, tillsätt citronsaft, äggula, mjöl och mald mandel. Arbeta ihop till en smidig deg, låt vila i kylskåpet i minst en timme. Rulla till nästan valnötsstora kulor som du lägger i små formar. Grädda i 175 grader i 15-17 minuter. Rör ihop glasyren (om det behövs kan du tillsätta lite florsocker för att få en fastare konsistens). Bred på kakorna när de fortfarande är varma.



Attans god pitepalt!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Några av er har säkert anat att det var var pitepalt jag lagade när magen skrek efter husmanskost!:)

Jag kan verkligen gå och längta efter riktig rejäl traditionell mat. Ofta är smakerna tilltalande nära råvaran och enkelheten hos ingredienserna ett signum. Pitepalt tillhör en av mina absoluta favoriter i kategorin.

Själv hade jag innan jag gjorde slag i saken och lagade min egen palt fått höra att det skulle vara svårlagat för oss som bor söder om dalälven och inte har det nedärvt i generna:) Glatt överraskad blev jag när det i princip var lika enkelt att göra som att steka pannkakor. Mamma och pappa bjöds på härligheten och festen var ett faktum!!:)

I morgon bjuder jag er bloggläsare på en läcker och lite annorlunda småkaka!!:)


Ingredienser:

1 kg potatis
1 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
200 g rimmat sidfläsk
salt
vatten

Gör så här: Koka upp en stor kastrull med vatten, salta lätt. Skala och riv potatisen fint, lägg "rivet" i ett durkslag eller en silduk, pressa ur så mycket vatten du kan. Blanda med kornmjöl, vetemjöl och 2 tsk salt, degen skall vara ganska fast. Skär fläsket i små tärningar. Dela degen i 12 bitar, blöt händerna och forma till bullar, gör en fördjupning i varje och fyll med fläsket, täpp till hålet med deg. Lägg varje palt försiktigt i det kokande vattnet, använd gärna en hålslev. Rör om lite försiktigt i  början så att inte palten bränner fast på botten. Koka i 45-60 minuter.

Husmanskost som antagligen har sveriges största och stabilaste H.


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Påskmat i all ära, hur gott det än är, tillslut blir man obönhörligen sugen på någonting annat. Min mage ställde av någon anledning in sig på norrbottningarnas svar på östgötarnas raggmunk, vi pratar med andra ord tradition och husmanskost med stort H.

En hel del potatisar skulle rivas, lillungen kom körandes på sin polisbil, parkerade och gjorde en insats. I morgon får ni receptet och dessutom se det goda som fick en trött påskmage att falla i njutningsfull koma:)



Rivjärnet är bara för fint, det finns i ett antal olika färger och kan bl.a köpas här.

Vackra ägg till påsk!


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Så här till påsk är det lite extra kul att servera annat än vitfärgade tråkägg. Själv tycker jag mycket om de vackert mörkbruna som blir när äggen kokas tillsammans med skalen från rödlök. Skalet från gul lök gör äggen lite beaga och rödbetor färgar dem ljust rosa. Blåbärsäggen som på bilden ligger lite längre ner i Höganäskruset och inte syns är vackert ljusblågrå.

Ränderna blir när gummisnoddar sätts på äggen innan de stoppas ner i färgbadet, vill man ha mönster (som tex hjärtat på bilden) klipper du bara ut en valfri form i något som fäster på ägget, jag använder möbeltassar (sådana små platta som är självhäftande på ena sidan och luddiga på den andra) och det fungerar lagom bra (det kan hända att de släpper), det finns säkert bättre "häftytor" att klippa formar ur.

Gör så här: Lägg lökskal, blåbär, rödbetor eller någonting annat i en kastrull (ju mer du har i ju mer färg får äggen), häll i några msk vinäger. Sätt på te.x gummisnoddar, linda äggen med folie eller stoppa dem i en nylonstrumpa med örtkryddor. Placera äggen i kastrullen (om du vill kan du sila bort lökskalen eller vad du nu använder innan du stoppar i äggen) och koka lika länge som du brukar. Tag upp äggen, kyl dem och plocka bort ev. gummisnoddar och annat. För att få en lite "borstad" yta kan du gnugga försiktig med en grön svamp. Servera och ät som vanligt.


En frestelse värd att bjudas på - Kladdkaka med chokladmousse och hallonsås


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den där eftermiddagen när Sofia och jag gjorde sällskap hem från förskolan med våra smågrabbar fick jag förutom receptet på den goda och mysmatiga tacopizzan även tips om hennes favorit nr 1 när det handlar om bjudkakor. Kladdkaka med chokladmousse och hallonsås. Själva kombinationen låter ju helt oslagbart god och efter att ha provbakat härligheten insåg jag att den mer än lovligt fick snålvattnet att rinna! Så för alla er som fortfarande går och funderar på vilken desert ni ska äta i påsk, det här är en frestelse värd att bjudas på!


Ingredienser:

150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Chokladmousse:

2 1/2 dl grädde
1 msk honung
1  1/2 msk strösocker
100 g mörk choklad
2 tsk smör

Hallonsås:

250 g hallon
1/2 dl socker

Gör så här: Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke och häll sedan i smöret. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och häll sedan ner det i äggsmeten. Rör om. Häll smeten i en bröad och smörad form, gärna med löstagbara kanter och grädda i 35-40 minuter i 175 grader. Tryck ner kanterna på kakan så att den blir jämntjock när du tagit den ur ugnen. Blanda grädde, honung och socker i en kastrull och låt det koka upp. Bryt ner chokladen i smeten och tillsätt smöret. Låt moussen svalna och vispa den sedan till fast konsistens med en elvisp. Bred på kakan när den är sval. Om du hellre vill ha glasyr på kakan låter du bli att vispa och brer den på kakan som den är. Koka ihop hallon och socker och servera det med grädde till kakan.

Påskens hetaste godistips!!!



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Skärtorsdag, påsktider och godistider. Den här kolan är nog godast av alla!!! Seg lakrits överdragen med mörk choklad och toppad med flingsalt! Jättejättegod!!! Har du inte redan testat den så gör det, jag lovar att du inte blir besviken!!

Receptet kommer från början från Johanna Westmans bok "Julgodis" men kolan passar ju alldeles utmärkt bra även till påsk!!:)

Ingredienser:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller som finns att köpa i nästan vilken livsmedelsbutik som helst)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Gör så här: Koka ihop grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar (lägg i dem hela, de smälter när de värms). Jag brukar koka den i en vid traktörpanna och då i ca 8 min, kolan ska ha en temratur av 120 grader när den är klar. Har du ingen termometer så gör kulprovet i ett glas vatten (droppa ner en klick som du sedan ska kunna forma till en lagom seg kula). Rör i smöret. Häll upp i en bakplåtsklädd form, ca 20x20 cm. låt svalna och klipp i lagom stora bitar. Micra chokladen och doppa varje bit, strö på lite flingsalt.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen